ARENDAL: Den cyanid-forgiftede advokaten Odd Holck-.Steen var fra 1997 varamedlem av det særskilte etterforskningsorganet (SEFO) i Agder-fylkene. Han ble gjenoppnevnt som varamedlem av utvalget for en ny fire års periode i 2001.

Foto: Helge Corneliussen

— Vi tror koblingen mellom siktede og advokaten er en flere år gammel Sefo-sak, der siktede var innkalt som fornærmet i en voldssak. Det gikk ikke hans vei, og dette gikk inn på ham. Så ballet det på seg med trusler og krav mot advokaten, sier politiadvokat Leif Aleksandersen.På et tidspunkt skal siktede ha krevd å få overta huset til Holck-Steen, som kompensasjon for uteblitt erstatning. Han skal også ha fremsatt drapstrusler rettet mot advokaten. Siktede skal videre ha gitt uttrykk for at advokaten burde betale ham rundt 2,2 millioner kroner.

— Vi mener det er grunnlag for å be om en judisiell observasjon av siktede og det jobbes med å få han overført til en psykiatrisk institusjon, sier politiadvokat Leif Aleksandersen.

Bakgrunnen for SEFO-saken skal ha vært at politiet henla en voldssak. Siktede hevdet han ble slått ned i byen, men saken smuldret bort hos politiet og ble så innklaget til det særskilte etterforskningsorganet (SEFO).

Da denne saken var oppe, skal Holck-Steen ha sittet i det særskilte etterforskningsorganet i Agder. Den siktede og uføretrygdede 46-åringen skal ikke ha hatt noe med den forgiftede advokaten å gjøre på andre måter.

— Han skal ha trodd at advokaten og SEFO skulle hjelpe ham til erstatning. Da det ikke gikk, ble han sint og skrev trusselbrev. Han har erkjent å ha vært ved huset til advokaten flere ganger, men nekter for å ha tatt seg inn i huset og tilført gift i vinflasker, sier Aleksandersen.

I trusselbrev skal for øvrig den 46 år gamle siktede mannen klart ha gitt uttrykk for at han fryktet advokaten ville forgifte ham, med sprøyter eller piller. Siktede skal ha vært opptatt av gift og forgifting. Nå er han altså selv siktet for å forsøke å drepe 59-åringen med gift.

— Vi har funnet små spor av cyanid, men det er trolig også snakk om andre giftstoffer. Folkehelseinstituttet jobber på spreng med å undersøke hva slags gift som har vært i flaskene, sier Leif Aleksandersen.

Politiet har nå tømt vinhylla til den kjente arendalsadvokaten. I følge Aleksandersen er det snakk om en god del vinflasker. Alle flaskene skal trolig undersøkes.

— Fornærmede drikker nesten ikke alkohol, men har gjennom årene fått en flaske her og en flaske der. Vi har ingen grunn til å tro at siktede har gitt advokaten vinflasker med gift i, sier Aleksandersen.

Dermed opprettholder politiet teorien om at siktede har tatt seg inn i advokatens hus og tilført flaskene gift, trolig med en sprøyte. Den første flasken som det ble påvist gift i er fra 2006. Politiet fant ingenting som kan knyttes til forgiftningssaken under ransaking på siktede faste bopel, men politiet understreker at flere etterforskningsskritt gjenstår. Mannen kan ha oppholdt seg flere steder.

Siktede er kjent for politiet, men skal ikke ha noen alvorlige straffesaker på rullebladet. Han skal være bøtelagt eller straffet for promillekjøring, kjøring uten gyldig førerkort og steinkasting.

— Vi kjenner siktede ut fra hans adferd, sier Aleksandersen, som avviser at den varetektsfengslede mannen tilhører noe rusmiljø i Arendal.