KRISTIANSAND: — De oppfører seg som apekatter, rett og slett. Når 15-20 ungdommer hoier og har fest baki der, da kan alt skje, sier Bjørn Magne Hauger.

I går ettermiddag var bussjåføren hos fastlegen i Vågsbygd for å få en ny ukes sykemelding, etter å ha pådratt seg vridning i skulderen under basketaket i forrige uke.

RABIATE.

Fra og med i kveld og ut februar blir det storoffensiv mot fyll og spetakkel på Søgne-bussen lørdag kveld og natt.

Hva mener du? Si din mening!

— Oppfør dere som folk forventer dere skal oppføre dere på bussen. Det er greit å ha godt humør, men vær høflige, så går dette bra, lyder den siste appellen fra lensmann Terje Pedersen til Søgne-ungdommer som blir «fullstendig rabiate» på bussen.

Pedersen varslet tidligere i uka bøter i megaklassen for dem som ikke oppfører seg, og Bussen Trafikkselskap truer med å legge ned rutetilbudet.

Det var tirsdag (!) i forrige uke bussjåfør Hauger havnet i håndgemeng med en overstadig beruset gutt i 15-17-årsalderen.

  • Idet jeg skulle kjøre fra Årosskogen klokken 20.45 banker det på døra, og inn kommer en gutt og stiller seg i nederste trinn, forteller Hauger.

Ikke ville han betale for seg, for han skulle bare sitte på noen få holdeplasser. Og ikke ville han flytte seg, slik at døra kunne lukkes. Han klaget på at sjåføren var «kjip».

  • Det handler ikke om å være kjip, men at alle må betale for seg, svarte bussjåføren.

Til slutt reiste Hauger seg, tok unggutten vennlig i armen og geleidet ham ut. Da han så satte seg inn for å lukke døra på ny, rakk den brysomme tenåringen å få armen innenfor.

ENDTE i GRØFTA.

Denne gang var sjåføren litt mer bestemt da han tok gutten med ut av bussen.

  • Han rev seg løs, tok tak i brystet mitt med knyttede never og dro meg bakover så vi tumlet om hverandre ned i grøfta, forteller Bjørn Magne Hauger.

Og der stanset basketaket. Etter å ha forsikret seg om at gutten var uskadet, og deretter påkalt politiet, kjørte han bussen videre. Han var 10-12 minutter forsinket allerede.

Også en helg før jul var han ute for en lei episode i Søgne. I Høllen ville fem ungdommer i 20-årene sitte på gratis, og da dette ble avvist svarte de med å kaste flasker på bussen, så bakruta og et sidevindu knuste.

Hver tredje helg kjører Hauger nattbuss til Søgne og Vennesla. Han lar seg ikke skremme, men mener det er på høy tid med tiltak mot bråkmakere.

  • Jeg har bare kjørt buss siden i sommer, og har allerede vært borti to episoder. Andre sjåfører snakker også om Søgne-ungdommene, forteller 40-åringen fra Kristiansand.

Mens noen sjåfører gir pøblene fritt spillerom, er Hauger blant dem som ikke kan sitte stille og se på.