KRISTIANSAND: — Dette er dessverre ikke veldig overraskende tall, sier kommuneoverlege i Kristiansand, Odd Kjøstvedt, da han blir informert om 1.-plassen på røykestatistikken.

Undersøkelsen er gjennomført av Experian på oppdrag fra Pfizer AS, som er en av verdens største legemiddelprodusenter, blant annet av hjelpemidler for folk som skal slutte å røyke.

Undersøkelsen viser at hele 18.357 av Kristiansand kommunes 60.549 personer over 15 år røyker. I prosent vil det si 30,3. Odd Kjøstvedt mener at man kan trekke en rød tråd mellom undersøkelsen og antallet krefttilfeller i Agder-fylkene.

— Vi er blant de kommunene i Norge som ligger høyest på lungekreftstatistikken i landet. Det er bare å legge to og to sammen.

Strategi

Kommunen har ikke ansvaret for hva folk velger å servere lungene sine, men har røykere som førsteprioritet i sitt nye strategidokument for folkehelse.

— Vi vil prioritere tiltak som kan redusere antallet røykere i kommunen. Blant annet ønsker vi et opplegg for de yrkesfaglige studieretningene på de videregående skolene, forteller Kjøstvedt.

Fokuset på de yrkesfaglige studieretningene baserer seg på undersøkelser som viser at det er langt flere røykere her enn på andre studieretninger.

Fra før av har man fokusert på ungdomsskoleelever gjennom prosjektet Vær Røykfri.

— De siste fem årene har antallet røykere i ungdomsskolen blitt halvert, men vi skal ikke ta all æren for de gode tallene. For de fleste er det ikke lenger interessant å røyke. Det er en positiv trend, sier kommuneoverlegen.

For voksne arrangerer kommunen gratis røykesluttkurs. Kurset kan vise til gode tall i forhold til deltakere som klarer å holde seg røykfrie.

— Tallene er gode, men kurset har ikke hatt nok deltakere til at det kan betegnes som et gjennombrudd, forklarer Kjøstvedt.

Nedgang

Nylig presenterte Statistisk sentralbyrå (SSB) sin røykestatistikk for 2006. Den viser at 24 prosent av befolkningen i alderen 16 til 74 år røyker. Dette er én prosents nedgang fra 2005. I både Vest- og Aust-Agder røykte 29 prosent i fjor. Dette er en nedgang på to prosent fra statistikkperioden 2001-2005. Sosial- og helsedirektoratet er fornøyd med den jevne nedgangen i antallet røykere.

— Vi syns det er spesielt hyggelig å se en nedgang blant eldre ungdom. Den aldersgruppen har stått stille de siste årene, sier Kari Huseby, avdelingsdirektør for tobakksavdelingen i Sosial- og helsedirektoratet.

På den andre siden liker direktoratet ikke den økende snusbruken.

— Vi er oppmerksomme på dette. Det er ingen trend, men én av fire unge menn bytter ut røyken med snus, sier Huseby.