GRIMSTAD: Stalleland vil organisere lensmannsetaten etter den amerikanske sheriff-modellen. Det mener han vil gi lokalbefolkningen større innflytelse på politiets prioriteringer, skriver NRK Sørlandet.

— Jeg ønsker meg noe som ligner på sheriff-modellen i USA, der sheriffen må stille til valg. Da må de vise til resultater og prioriteringer, og gjøre seg fortjent til stillingen sin, sa Stalleland fra talerstolen på Aust-Agder Fremskrittspartis årsmøte i helgen.

Forslaget om folkevalgte lensmenn ble godt mottatt på årsmøtet.

Vil prioritere hverdagskriminalitet

Stalleland mener sheriff-ordningen kan sørge for at hverdagskriminaliteten får større oppmerksomhet. For få dager siden henla politiet i Grimstad en hærverkssak, selv om gjerningsmennene var blitt identifisert og saken oppklart.

— Vi ser daglig at politiet legger vekk saker. Det reagerer mange folk på. Det kan være greit for politiet å får en melding fra lokalbefolkningen, om hva de ønsker politiet skal prioritere. Det kan være at folk ønsker nulltoleranse overfor hverdagskriminaliteten, og at den bør få større prioritering, sier Stalleland til NRK Sørlandet.

Fellesforbundet imot Leder av Politiets fellesforbund på Agder, Ernst Olav Lunde, synes forslaget er en dårlig ide.

— Jeg har ikke sansen for forslaget. Jeg mener ordningen vi har i dag fungerer godt. Skal man stille til valg er det de populære tingene man blir valgt på. Det er ikke sikkert de stemmer overens med kriminalpolitikken forøvrig, sier Lunde.

Hva mener du? Vil du ha sheriffer på bygda?