KRISTIANSAND: — Det er en høyfrekvent, torturerende lyd som durer fra rigget hele døgnet, sukker Øyvind Martinsen, som bor i Vardåssløyfen på Søm i Kristiansand.

Han er oppgitt og irritert over alt bråket fra oljeriggen.

— At det er lov! Jeg blir provosert. Det er utrolig plagsomt for oss i området - jeg har snakket med flere andre som også er plaget. De har jo plasseret rigget nærmest inni hagen til folk, sier Martinsen.

Martinsen har blitt nødt til å lukke soveromsvinduet, og selv da er støyen sjenerende.

— Ja, vi sliter med å finne ro på natta, og vi sover dårligere, forteller kristiansanderen til fvn.no.

Riggen skal etter hva fvn.no kjenner til bli liggende i Kristiansand i seks-sju uker. Martinsen frykter at dette bare er starten.

— Det er lektere som har arbeidet med å fylle opp et platå her nå, og jeg er redd for at det i fremtiden vil komme flere slike rigger hit. Det ser jeg veldig mørkt på, sier beboeren.

Martinsen får støtte fra Carl Eskild Billington i Sømslia, et lite steinkast fra fjorden. Også han har fått ødelagt nattesøvnen.

— Vi kan ikke holde på sånn. Sørlandet må gjerne få denne virksomheten hit, men vi kan ikke ha den midt i byen. Det bor jo folk her! Dersom dette fortsetter, må vi gå videre med dette. Den må ut av byen dersom den skal holde på dag og natt og i helger, sier Billington.

- Håper det kommer flere

Driftssjef ved Kristiansand havn, Thomas Granfeldt bekrefter at det jobbes med å få flere rigger til byen.

— Det håper jeg jo, det er min jobb å sørge for større trafikk over havna. Samtidig er det viktig for meg å understreke at vi nå arbeider med å finne løsninger, og få dempet støyen mest mulig, beroliger Granfeldt.

Senest onsdag hadde Kristiansand havn og selskapet Maersk, som eier riggen, et møte ombord for å diskutere hva som kan gjøres.

— Jeg har forståelse for at uvante lyder kan være irriterende, og vi snur nå enhver stein for å gjøre beboerne fornøyd, sier Granfeldt til fvn.no.

- Hva med å nedlegge arbeidet ombord nattestid?

— Det er ikke natt og dag ombord på et slikt rigg, sier Granfeldt.

Det er ikke klart hva støyen skyldes, og dette forsøker man nå å kartlegge, før man kan gå videre og iverksette tiltak mot støyen.

Les også: Sjekk den riggen

Les også: Rigg-boom i 2008