KRISTIANSAND: Siden fredag har opplæringen gått som forutsatt, med stabile driftssystemer og uten forstyrrelser. Det betyr at det går mot en snarlig åpning av E 18 mellom Kristiansand og Lillesand.

— Vi har jobbet stort sett døgnet rundt, og nå nærmer vi oss slutten. Jeg vil tippe vi er ferdig med opplæringen i løpet av dagen, sier driftsleder ved Vegtrafikksentralen i Porsgrunn, Jan Ove Grave.

Klokken 16 opplyser Grave at opplæringen nå er gjennomført og avsluttet. Det eneste som nå gjenstår før veien kan åpnes er en formell sikkerhetsgodkjenning.

— Tunnelene skal godkjennes i henhold til gjeldende EU-direktiver, og vi oversender nå alle dokumenter i saken til Vegdirektoratet, som skal gi godkjenningen, sier trafikksjef Gunnar Lien i Statens vegvesen region Sør.

Fvn.no har foreløpig ikke klart å komme i kontakt med veidirektør Terje Moe Gustavsen i Vegdirektoratet.

Kan trolig åpne tidligst torsdag

Pressekontakt i Agder OPS vegselskap, Lars Gunnar Nag, opplyser at de kan få veien klar kort tid etter klarsignalet fra veimyndighetene. Etter å ha sjekket hva som må gjøres anslår Nag at arbeidet vil ta en del timer.

— Det må fjernes teip fra mellom 100 og 200 tildekkede skilt. I tillegg må det fjernes sperringer fra alle påkjøringsrampene, sier Nag.

Totalt kan det ifølge Nag ta om lag en arbeidsdag å bli ferdige.

Åpningen av E 18 vest for Lillesand ble som kjent utsatt på grunn av manglende sikkerhetsgodkjenning. Tunnelene mellom Kristiansand dyrepark og Lillesand har et omfattende sikkerhetsopplegg som overvåkes og styres av driftsoperatørene ved Vegtrafikksentralen. Forstyrrelser i systemet førte til at denne opplæringen, og følgelig også åpningen, ble forsinket.