KRISTIANSAND: I en rapport som ble lagt fram for ordførerne i Agder-fylkene i dag, tar en intern prosjektgruppe i Agder politidistrikt til orde for dramatiske kutt i antall tjenestesteder.

Gruppen vil legge ned hele 16 lensmannskontor, og beholde 11 tjenestesteder som de gjør om til politistasjoner.

— Framtidsrettet

  • Vi har lagt fram en modell som er utfordrende, men vi mener den er framtidsrettet for Agder politidistrikt, sa prosjektleder Per Juell Larsen da han la fram forslaget.

Prosjektgruppen foreslår at politidistriktet deles i tre regioner, som kalles Østregionen, Midtregionen og Vestregionen. Ved en slik inndeling håper man å få til en bedre vaktordning.

Last ned hele rapporten her (pdf-fil)

— Målsetningen er at vi skal være mer til stede enn det vi er i dag, sier politimester Kirsten Lindeberg.

— Hvordan skal dere klare det hvis forslaget gjennomføres?

11 politistasjoner

  • Det er for tidlig å si. Nå er forslaget lagt fram, så skal den behandles i styringsgruppen. Hva jeg mener om forslaget, vil jeg ikke si før senere, sier Lindeberg til fvn.no.

Prosjektleder Per Juell Larsen skisserte følgende inndeling, som innebærer en kraftig redusering av tjenestesteder:

Tvedestrand politistasjon (Østregionen)

Risør politistasjon, samt Gjerstad, Tvedestrand, Vegårshei og Åmli lensmannskontor, blir ett tjenestested, plasseres i Tvedestrand og benevnes Tvedestrand politistasjon.

Arendal politistasjon (Østregionen)

Arendal politistasjon og Froland lensmannskontor blir ett tjenestested, plasseres i Arendal og benevnes Arendal politistasjon.

Grimstad politistasjon (Østregionen)

Grimstad politistasjon beholdes som i dag som ett tjenestested, og benevnes fortsatt Grimstad politistasjon.

Kristiansand politistasjon (Midtregionen)

Kristiansand, Randesund, Vågsbygd politistasjoner blir ett tjenestested, og benevnes Kristiansand politistasjon. Vågsbygd og Randesund opphører som tjenestesteder, men videreføres som politiposter eller seksjoner, og kalles Vågsbygd bydelspoliti og Randesund bydelspoliti.

Lillesand politistasjon (Midtregionen)

Birkenes og Lillesand lensmannskontor blir ett tjenestested, plasseres i Lillesand og benevnes Lillesand politistasjon.

Vennesla politistasjon (Midtregionen)

Vennesla og Iveland lensmannskontor blir uendret, men benevnes Vennesla politistasjon.

Søgne politistasjon (Midtregionen)

Søgne og Songdalen lensmannskontor blir uendret, men benevnes Søgne politistasjon.

Evje politistasjon (Midtregionen)

Åseral, Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle lensmannskontor blir ett tjenestested, plasseres på Evje og benevnes Evje politistasjon. Det etableres politipost i Valle, som kalles Valle politipost.

Mandal politistasjon (Vestregionen)

Mandal politistasjon, samt Lindesnes, Marnardal og Audnedal lensmannskontor, blir ett tjenestested, plasseres i Mandal og benevnes Mandal politistasjon.

Farsund politistasjon (Vestregionen)

Hægebostad, Lyngdal, og Farsund lensmannskontor blir ett tjenestested, plasseres i Farsund og benevnes Farsund politistasjon.

Flekkefjord politistasjon (Vestregionen)

Flekkefjord politistasjon og Kvinesdal lensmannskontor blir ett tjenestested, plasseres i Flekkefjord og benevnes Flekkefjord politistasjon.

Les også: Politiet inndeles i regioner

Prosjektleder Per Juell Larsen forklarte at politipostene som gruppen foreslår å opprette, må tilpasses behovene på hvert enkelt sted.

— Det kan være et eget selvstendig kontor eller en mobil patrulje. Dette har vi ikke gått hardt inn i rapporten, sier Juell Larsen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da ordførerne rundt bordet ble spurt om deres umiddelbare mening om det som blir kalt «Prosjekt Agder». Flere var sterkt kritiske til forslaget, som for mange innebærer at politiet ikke vil ha kontor i deres kommune.

- Ransforsøk

  • Jeg håper at dere ser at dere vil miste den lokale tilhørigheten, og dermed miste veldig viktig kunnskap og kjennskap, sa varaordfører i Marnardal, Sidsel B. Skaar (KrF).

— Dette er et ransforsøk, kommenterte Risør-ordfører Knut Henning Thygesen (Rødt), som hvis forslaget blir gjennomført får politistasjonen i kommunen nedlagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REAGERTE: Flere ordførere vil sitte igjen uten politikontor i kommunen dersom forslaget gjennomføres. (Foto: Tor Erik Schrøder)

Politimesteren mener reaksjonene var som ventet.

— Den type reaksjoner hadde jeg ventet. Hvis ikke de engasjerer seg i dette, gjør de ikke jobben sin, sier hun til fvn.no.

Ordførererne og kommunepolitikerne vil få muligheten til å komme med flere reaksjoner når politimesteren sender ut sitt forslag på høring i kommunene før sommeren. Inntil da kan det komme endringer, ettersom rapporten skal viderebehandles av politimesterens styringsgruppe, som består av politimesterens ledergruppe, samt ansatterepresentanter fra Politiets Fellesforbund (PF), Politiembetsmennenes landsforening (PEL), Norges lensmanns- og politilederlag (NLP) og hovedverneombudet.

- Mer intelligent kriminalitet

Et eventuelt forslag om endringer blir sendt til Politidirektoratet i august eller september. Endelig avgjørelse skal tas av kongen i statsråd.

På møtet skisserte politimesteren tre punkter som bakgrunn for at man vil gjøre endringer i politidistriktet.

— Vi har en demografisk utvikling ved at befolkningen øker. Kriminalitetsutviklingen er ikke på vei nedover, heller det motsatte. Selve typen kriminalitet endrer seg, og er blitt mer intelligent på mange måter. Den er ofte råere, og preget av mobile vinningskriminelle som kommer til vårt distrikt. Dessuten må vi forholde oss til nøkterne ressursrammer, sier Lindeberg, som understreket overfor ordførerne at de vil bli hørt.

- Til disposisjon

  • Vi ønsker at kommunene blir involvert, og stiller oss til disposisjon til å komme til møter i kommunene for å bli utfordret på forslaget, sa hun.

Agder politidistrikt ble opprettet 1. januar 2002, som følge av Politireform 2000. Da ble de tidligere politidistriktene Vest-Agder, Kristiansand og Arendal slått sammen. Politidistriktet er i dag organisert med fire funksjonelle og åtte geografiske driftsenheter. Det er 27 tjenestesteder, derav åtte politistasjoner og 19 lensmannskontor.

«Prosjekt Agder» ble etablert høsten 2008. Forslaget fra prosjektgruppen skal drøftes av politimesterens styringsgruppe allerede neste uke.