Rasofre skuffet over kommunen

Ekteparet som søndag nær fikk hjemmet sitt på Skomrak i Lyngdal tatt av jord- og steinras er skuffet over at ikke kommunen hjalp dem.

Publisert:

Ekteparet Gunhild-Malena og Espen Friis Oma-Marken foran politisperringen som hindrer dem å hente ut eiendelene fra huset bak. Foto: Torbjørn Witzøe

  • Torbjørn Witzøe

LYNGDAL: – De eneste som har kontaktet oss etter raset er politiet som gjorde det klart at vi ikke kunne oppholde oss i eller nær huset. Vi fikk aller nådigst lov til å gå inn én gang for å redde ut det aller nødvendigste, forteller Gunhild-Malena Friis Oma-Marken.

Ved nitiden søndag satte hun og ektemannen Espen Friis Oma-Marken seg i bilen for å kjøre til Kristiansand, der Gunhild Malene skulle synge i en menighet. Få minutter senere fikk de en telefon om at et jord- og steinras hadde dundret inn i husveggen deres, og begravd stedet der de nylig hadde sittet i den parkerte bilen. I likhet med beboerne i et hus lengre inne i veien og et hus 100 meter ovenfor, der raset var blitt utløst, fikk de beskjed av politiet om at de ikke kunne bo i huset.

Det 15 meter brede og 100 meter lange jord- og steinraset dundret inn i veggen på dette huset på Skomrak i Lyngdal. Foto: Torbjørn Witzøe

Uten klær og mat

Ekteparet forteller at de bare fikk berget ut katten og noen få eiendeler, og stod søndag i utgangspunktet helt på bar pakke. De leier bare huset, men har egen innboforsikring.

– Forsikringselskapet gjorde det imidlertid klart at vi ikke hadde krav på noen erstatning siden eiendelene våre nok ikke var skadet, men bare var innesperret i et hus som vi på grunn av rasfaren ikke har mulighet eller tillatelse fra politiet til å ta oss inn i, forteller Espen.

Etter flere henvendelser valgte forsikringsselskapet onsdag å gi ekteparet et mindre beløp som en «gave», , selv om det mente at de ikke hadde krav på noen erstatning.

– I vår fortvilelse opprettet vi dagen etter raset en «spleis» på Facebook, der vi fikk en håndsstrekning fra venner og kjente for å kunne betale for hotell og kjøpe noen nye klær, sier Gunhild-Malena.

Paret har nå fått leie seg en midlertidig leilighet.

Fraskriver seg ansvar

Enhetsleder for tekniske tjenester i kommunen, Zvezdana Malbasa, opplyser at de var på befaring på søndag, men konkluderte da med at dette var en sak mellom huseiere og deres forsikringsselskaper. Også veien der raset gikk over, er privat.

Rådmann Norman Udland i Lyngdal stiller seg uforstående til kritikken fra ekteparet om at kommunen ikke har ytt dem noen hjelp.

– Alle som har behov for akutt hjelp kan få det ved å kontakte sosialkontor eller Nav. Ellers må de i saker som denne forholde seg til forsikringsselskapet, sier han.

Gunhild-Malena sier de kontaktet både Nav og kommunen, men fikk ingen hjelp.

– Vi ble videresendt til boligkoordinator, som sa det var en forsikringssak. Jeg synes kommunen altfor fort fraskrev seg alt ansvar, og ingen tok kontakt med oss for å høre hvordan det går med oss, sier hun.

Politioverbetjent Svein kåre Tjomsland ved Farsund og Lyngdal lensmannskontor kunne onsdag ettermiddag ikke sin hvor lenge de tre bolighusene vil bli avsperret.

– Det er geologer som må si når det er trygt å flytte tilbake i husene, og slike undersøkelser er det huseierne eller deres forsikringsselskaper som må bestille, sier han.

Her var det muren og fylling rast ut helt inntil huset til Øystein Staddeland og familien. Foto: Torbjørn Witzøe

Øystein Staddeland som bor i huset, der en forstøtningsmur sviktet og raset ble utløst, vet heller ikke når hans familie kan flytte tilbake.

– Det siste jeg hørte da jeg snakket med forsikringsselskapet var at det kanskje kommer noen for å undersøke raset på torsdag. Så vi vet altså heller ikke når vi får flytte tilbake, sier han.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Torbjørn Witzøe torbjorn.witzoe@fvn.no
Publisert:

Les også

  1. Familie evakuert etter ras

  2. Klimaforandringene som vil ramme oss alle

  3. Får ikke nærme seg huset sitt

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Ras
  2. Lyngdal
  3. Lister