14 friske dyr døde plutselig: - Venter på prøvesvar

I Agder har flere kuer og sauer blitt funnet døde på beite. Den giftige planten rome ble nevnt som mulig dødsårsak, men det er trolig ikke tilfelle.

AGDER:- Vi har ikke fått svar på prøvene ennå, men vi har fått en muntlig tilbakemelding fra veterinærinstituttet. De tror det er snakk om en type forgiftning, sier Nina Vehus, avdelingssjef for Mattilsynet i Agder, til Fædrelandsvennen.

Forrige tirsdag ble fire kuer funnet døde på Olandsheia i Åmli. Veterinær Erik Ylven opplyste til Fædrelandsvennen at alle kyrne var friske dagen før, og at det lignet på forgiftning.

I løpet av den siste uka har enda flere kuer og sauer blitt funnet døde på beite. Bønder i Tvedestrand, Vegårshei og Åmli har mistet dyrene sine. Alle har blitt funnet uten tegn til skader.

Tidligere ble den giftige planten rome nevnt som mulig dødsårsak, men de første undersøkelsene tyder på at dette ikke er tilfelle.

Det var NRK Sørlandet som først meldte dette.

– Veterinærinstituttet har opplyst oss om at det er fordi det ikke er oppdaget nyresvikt. Nyresvikt kan forekomme dersom forgiftningen er forårsaket av rome, sier Vehus til Fædrelandsvennen.

Veterinær og toksikolog ved Veterinærinstituttet, Aksel Bernhoft, har bekreftet dette overfor NRK. Instituttet tror det er dreier seg om en annen type forgiftning.

Organene til flere av kyrne er blitt undersøkt ved Veterinærinstuttet. En er også sendt til obduksjon.

– I går ble det tatt prøver av to nye dyr. Vi venter på de endelige prøvesvarene. Det gjelder også for dyrene som allerede er undersøkt samt kua som er sendt til obduksjon, sier avdelingssjefen.

Vehus opplyser at hun er ikke er kjent med at Mattilsynet så langt har fått noen henvendelser fra bønder i distriktet.

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.