VENNESLA: — Dere holder litt av et tempo i fabrikkens historielag?

— Vi er engasjerte, tenk hva Hunsfos betydde i sin 136 år lange historie. Vi har gitt ut flere videoer, nå holder vi på med å legge ut 50 årganger av Hunsfosposten på nett, vi har nettopp sendt alle fabrikkarkivene til Statsarkivet og vi er klare til å hjelpe til hvis noen vil ha et industrimuseum i Vennesla. Det er forresten en forsømt sak.

— Hva synes du om Vennesla?

Husker Tjutta

— Jeg er fra Posebyen. Vi syntes venndøler var rare, men nå har jeg bodd her i femti år. Jeg kom som sivilingeniør til Hunsfos konstruksjonskontor i 1962. Vennesla er et flott sted. Flotte, dyktige mennesker som er seg selv.

— Posebyen, da husker du Tjutta?

— Gjett om. 17. mai 1951 var siste gang jeg så ham. Vi i credorussen kom til pleiehjemmet for å synge og gi blomst til hjemmets eldstemann, en som var noen måneder eldre enn Tjutta. Da blomstene ble gitt, kom det fra Ole Severin: "Husk det Ola, di ække te dæ aleine". Det er forresten neste prosjektet mitt: Å skrive ei bok om alle minnene fra Posebyen på 30- og 40-tallet.

Tiden over for papir

— Du sier pc er blitt din beste venn, men du er også glad i roser og bøker

— Vi hadde roser hjemme i Posebyen. Skjøre, sarte planter. Nå har jeg 20 slag i hagen. Elsker hagearbeid. Heldigvis deler jeg den interessen med kona, Inger Brit. Bokbinderi lærte jeg som tiåring. Tilfeldigvis hadde svigerfar også denne hobbyen. Jeg har overtatt hans utstyr.

— Men ingenting er som papirfabrikker?

— Jeg har brukt mye av livet på jobb. Det er noe fantastisk med treforedling. Tiden er over for papir i Norge. Derimot bør det satses langt mer på bioenergi. Skog kan bli en mye større energikilde enn vind. Sol og skog, er fremtiden.

Hytte på Flekkerøy

— Når traff du kona?

— I russetiden. Etterpå kom år med lengsel. Jeg var på NTH i Trondheim, hun var sykepleiestudent i Oslo. Det var ikke som nå, at studenter hadde penger til å reise.

— Hva er det med Flekkerøya?

— Ja, si det. Jeg kjøpte hytte på Lindebø i 1974. Vi har utsikt helt til Ny Hellesund, og gleder med allerede til våren når båten skal på vannet igjen.

— Hvordan skal 80-årsdagen feires?

— Den ble feiret på konas 80-årsdag tidligere i høst, sammen med blant andre våre tre barn og ti barnebarn.