MANDAL: Torsdag kunne dato for åpningen endelig spikres: lørdag 13. april (i år!) skal Adolph Tidemands bro åpnes.

– Vi har fått garanti om at broen skal være ferdig, så det blir åpning denne dagen, bekrefter ordfører Tore Askildsen.

Åpningen vil skje samtidig som det allerede foreligger planer om flere arrangementer rundt kulturhuset Buen.

– Alt er lagt til rette for at det blir mye folk denne dagen. Vi synes det er en gylden anledning til å åpne broa denne formiddagen. Vi håper det blir folkefest, for dette er verdt å feire, sier ordføreren, som selv går glipp av åpningen.

– Jeg er dessverre på reise og kommer ikke hjem før på kvelden. Varaordføreren får i stedet glede seg over å åpne broen, sier Askildsen til Fædrelandsvennen.

Høyst sannsynlig blir det også avduking av rogna, utsmykkingen utenfor kulturhuset, denne dagen.

Røper to ingredienser

Kulturhussjef ved Buen, Alfred Solgaard, har fått mandat til å lede arrangementskomiteen for åpningen.

– Det er hyggelig at vi endelig kunne våge å sette en dato. Vi har siktet oss inn på 13. april fordi det er mye aktivitet i byen denne dagen. Det er dessuten mer vår, vi er ferdig med påsken og isfritt i elva. Vi håper vi kan feire med massemønstring, sier Solgaard.

– Hva er planene?

– Det er det litt tidlig å si noe om. Vi vil at barn skal være involvert og at det skal være musikk. Det er ingredienser vi synes passer godt, sier Solgaard, som har store forventninger knyttet til denne dagen.

– Det skal bli en glede å endelig kunne bruke broa.

Ingen plan B

Frustrasjonen har vært stor knyttet til de mange forsinkelsene av Mandals nye bro. Ordfører Askildsen lover at det blir åpning uansett hva som skjer.

– Den skal være ferdig denne datoen, og er den ikke det vil det bare være småting som gjenstår. Det ville vært så lite at det ikke ville betydd noe for åpningen, sier ordføreren.

Han legger ikke skjul på at alle forsinkelsene i forbindelse med brobyggingen har vært frustrerende, men er nå mest opptatt av å se framover.

– Vi legger dette bak oss og fokuserer på alt det gode som kommer i kjølvannet av at broa er kommet på plass. Det blir nå en tettere forbindelse mellom gamle sentrum og nedre Malmø, noe vi tror kan bidra til ytterligere økning i antall besøkende til Buen.

Han forteller at det har vært en helt ny kulturell tilværelse for befolkningen i Mandal etter at kulturhuset åpnet 20. april i fjor.

– Her har vi vært vant til at det har vært et større arrangement eller to i måneden. Nå har vi flere i uka. Buen har fått en kjempestart det første året. Vi håper dette skal utvikle seg videre.