Det er spesielt store byggeprosjekter som har ført til høye konsulentutgifter for Kristiansand kommune. Kommunen har leid inn konsulenter blant andre under byggingen av Aquarama (bildet) og Rådhuskvartalet. Bygging av rådhuskvartalet blir behandlet i en egen rapport. Foto: Kjartan Bjelland

Teknisk sektor brukte 70 millioner på konsulenter i perioden som er undersøkt (2011, 2012 og halve 2013). Det viser en rapport fra Kristiansand revisjonsdistrikt.

— Dette er en grundig gjennomgang av konsulentkjøp som viser at kommunen har brukt opp mot hundre millioner kroner. Og den viser at vi fortsatt har en vei å gå for å bli enda bedre, sier Vidar Kleppe (Dem), leder for kontrollutvalget i Kristiansand.

Revisjonsrapporten konkluderer med at kommunen ikke har hatt en uforsvarlig høy bruk av konsulenttjenester. Likevel kommer de med flere forslag til forandringer når Kristiansand kommune skal kjøpe konsulenttjenester.

— Nå håper jeg kommunen følger opp rapporten og bruker skattebetalernes penger på en enda bedre måte, sier Vidar Kleppe.

Høyt forbruk

Manglende kapasitet og behov for spesialkompetanse går igjen når de forskjellige etatene blir bedt om å forklare hvorfor de bruker konsulenter i stedet for egne ansatte.

I Kristiansand Eiendom bidro dette sterkt til at de kjøpte konsulenttjenester for 37,1 millioner i perioden, mens ingeniørvesenet brukte 21,2 millioner. De oppgir begge store byggeprosjekter som viktige oppgaver for konsulentene.

— Kjøp av konsulenter vil samvariere med investeringsprogrammet. De siste årene har vi hatt mange store byggeprosjekter, og da øker bruken av konsulenter. Når investeringsvolumet synker, blir det mindre kjøp av konsulenttjenester, sier rådmann Tor Sommerseth.

Teknisk direktør Ragnar Evensen mener bruken av konsulenter er nødvendig. Alternativet kunne vært å ansette flere.

— Mye av konsulentbruken skyldes at vi har liten kapasitet selv, og at vi ikke er rigget for å ha eksempelvis byggeledelse selv. Skulle vi det, måtte vi ha ansatt flere, sier han.

Forbedringer

Kommunerevisjonen vil ikke si noe om hvor vidt Kristiansand bruker mye eller lite på konsulenter.

— Beløpets størrelse mener vi ikke noe om. Vi bare konstaterer hvor mye penger det er snakk om. Om det er for mye eller for lite, er et politisk spørsmål, sier revisjonssjef Tor Ole Holbek.

De skriver i sin rapport at de mener etatene i hovedsak har utført et godt faglig skjønn når de har kjøpt konsulenttjenester.

Kommunerevisjonen mener likevel det er rom for forbedring for å sikre at pengene blir godt nok brukt. Rapporten slår fast at kommunen må bli flinkere til å evaluere arbeidet konsulentene har gjort og hvilken kvalitet det er på arbeidet de har utført. Spesielt når det dreier seg om oppdrag som koster mye. Kristiansand kommune trenger også klare regler for når man skal anskaffe konsulenttjenester, og tydelige avtaler med konsulentselskapene, står det i rapporten.

Anbefalinger

Kontrollutvalget i Kristiansand skal diskutere rapporten torsdag denne uka. Senere skal den til bystyret.

— Jeg synes dette er en god rapport som bekrefter at vi håndterer konsulentkjøp på en forsvarlig måte. Vi har fått noen anbefalinger, og det har jeg ikke noen merknad til, sier Tor Sommerseth.