KRISTIANSAND/ARENDAL: — Jeg føler vi urettmessig stigmatiseres slik dette fremstilles på nyhetene. Sørlandet har en høy andel religiøse med overbevisning om at abort ikke er riktig. Det må de få mene, så lenge kvinner som ønsker abort blir respektert på den avgjørelsen de tar når de kommer til sykehuset, sier avdelingssykepleier Inger Klouman ved Kvinneklinikken i Kristiansand.

— Alle kvinner kan være trygge på å få god behandling hos oss. Ingen av de 15 som jobber ved gynekologisk seksjon i Kristiansand har reservert seg, sier Klouman.- Av de 22 legene som jobber både ved gynekologisk seksjon samt føde/barsel-avdelingen, er det kun én som har reservert seg. Reservasjonsretten har aldri skapt problemer for oss eller pasientene, sier Klouman.

Heller ikke i Arendal skaper dette problemer:

— Ettersom det ikke er noen her i Arendal som har reservert seg mot å utføre eller assistere ved inngrep, så har vi ikke hatt noen problemer i forbindelse med reservasjonsretten i min tid her, sier avdelingsleder Ole Georg Torjusen ved gynekologi og Føde/barsel i Arendal.

Operasjonsstuen

PROBLEMET LØST: Avdelingsleder Geir Bøhler ved kirurgisk avdeling sier at de fleste abortinngrep nå gjøres med medisiner, ikke operasjoner. Dermed er det ikke lenger problematisk at ansatte ved operasjonsstuen ikke vil utføre eller assistere ved de få inngrepene som skjer operasjonelt. Foto: arkvi

Ved kirurgisk avdeling, der operasjonene skjer, har det tidligere vært flere som har reservert seg mot å utføre eller bistå ved abortinngrep.— Men dette er ikke noe kvinnene merker noe til. Nå skjer de fleste inngrepene ved hjelp av medisiner, ikke ved operasjoner. Og de få inngrepene som skjer planlegges, slik at reservasjonsretten ikke skaper noen problemer for oss, sier avdelingsleder Geir Bøhler ved sykehuset i Kristiansand.

Bibelbeltet

Men ingen av dem Fædrelandsvennen har snakket med er overrasket over den høye andelen som har reservert seg på Sørlandet.

— Jeg er ikke forbauset over at andelen. Vi kjenner bibelbeltet såpass godt, sier avdelingsleder Ole Georg Torjusen i Arendal, som antar at religion er hovedårsaken til den høye reservasjonsprosenten.

— Sørlandet blir kanskje noe urettmessig stigmatisert i denne saken. Jeg vet ikke hvem de 37 er som har reservert seg eller hvor på sykehusene de jobber. Men de har ingenting med de aktuelle pasientene å gjøre. Følgelig har reservasjonsretten overhode ikke vært noe problem i Arendal. Det er ikke én pasient som har merket noe, sier Torjusen.

Ansettelser

Avdelingssykepleier Inger Klouman i Kristiansand sier de ikke har ansatt folk ved gynekologisk seksjon som ønsket å reservere seg.

— Dette er en problemstilling som alltid tas opp i jobbintervjuer. Når det har vært aktuelt, så er det de selv som har valgt heller å jobbe andre steder. Og det er mest ryddig for alle parter, sier Klouman.

— Kvinner som skal ta abort har krav på omsorg og respekt. De er i en svært sårbar posisjon. Det er svært viktig at alle som jobber her er innforstått med det, sier hun og legger til at sykehuset ikke har fått noen klager på dette.

— Tvert imot får vi tilbakemeldinger på at pasientene føler seg godt ivaretatt, selv om det er flere som sier de forventer at de ikke vil bli godt ivaretatt. Det er fordommer om dette, sier Klouman.

Ingen klager

Fylkeslege Inger Hagerup Jenssen har ikke mottatt klager.

— Så lenge sykehuset greier å organisere driften slik at det ikke går ut over pasientene, så er det ikke noe problem at helsepersonell reserverer seg, sier fylkeslegen.