BERGEN: I dag markeres valentinesdagen over hele verden. Vi harsnakket med fire aktive par om hvordan de kombinerer det å være kjærester meden aktiv treningshverdag.

Roar Strand ogSiri Marte Hollekim

TidligereRosenborg— og landslagsspiller Roar Strand og fysioterapeut og doktorstipendiatved NTNU, Siri Marte Hollekim, trener mye – både sammen og hver for seg.

— Det å kunnetrene sammen betyr veldig mye. Da får vi tid til å prate sammen og ha det gøysammen. Det betyr mye for oss å ha en felles opplevelse gjennom trening. Visynes også det er viktig å gi den andre frihet til å trene for seg selv, sierHollekim.

Hun menertrening er svært viktig for parforholdet.

— Trening er enforutsetning for å kunne ha et godt parforhold. Treningen gjør at vi blir merbalanserte mennesker, gjør oss i godt humør og frigjør gode endorfiner sombidrar til at vi kan være litt mer forelsket enn om vi ikke får trene på lenge,sier Hollekim.

For dem gir detstor glede i hverdagen å f.eks. kunne ta seg en løpetur sammen på kvelden.

— Vi synes deter veldig koselig å få springe en liten mil sammen. Da får jeg meg en skikkeligtøff treningsøkt, og han får en av sine lette økter. Så får vi tid til å pratesammen og ha det gøy sammen, sier hun.

- Skal derefeire valentinesdagen, da?

— Hahaha, avalle dager, så er han minst romantisk akkurat den dagen. Da har han en form forboikott. Der har han bestemt seg for å ikke være en bidragsyter. Det kan hendeat jeg får meg en knallhard treningsøkt, ler Hollekim.

Camilla Herrem og Steffen Stegavik satser begge hardt på håndballen, men klarer likevel å ha et godt parforhold. Foto: Vegard Eggen

Camilla Herrem og Steffen Stegavik

Byåsen-spiller Camilla Herrem og Elverum-spiller Steffen Stegavik bor påhver sin side av landet – Herrem i Trondheim, Stegavik i Elverum. De brukerbegge veldig mye tid på trening, håndballkamper og reise med klubb— oglandslag, og pleier kjæresteforholdet over telefon og gjennom helgebesøk ogferier. For Herrem er det en forutsetning at partneren er aktiv.

— Det hadde vært vanskelig om han bare satt hjemme og ventet på at jegskulle komme hjem fra trening og kamp. Når han gjør det samme selv, så er detmye enklere å forstå hverandre, sier Herrem.

Hun mener det er en forutsetning for et godt parforhold å gi den andretid og mulighet til å trene. Herrem og Stegavik prøver også å få tid til åtrene sammen.

— Når han er i Trondheim, pleier han å bli med på Byåsen-trening, så trenerjeg ofte styrke med ham når jeg er på Elverum. Det er alltid kjekt å ha entreningspartner, og vi har mye å lære av hverandre, sier Herrem.

Hun mener andre par kan ha god nytte av å trene sammen.

— I stedet for å bare sitte foran TV-en, så kan man f.eks ta en joggetursammen. Det får man tid sammen og ny energi, sier Herrem.

Det blir ingen valentinesfeiring for det forlovede håndballparet.

— Han skal til Slovakia og spille europacup, så det blir ingenvalentinesfeiring der, sier Herrem.

Bjørnar Holmvik og Gyda Bloch Thorsen har to barn. Her er de sammen med sønnen Julian, deres eldste barn, i 2010 Foto: Rune Meyer Berentsen

Bjørnar Holmvik og Gyda Bloch Thorsen

Bjørnar Holmvik og konen Gyda Bloch Thorsen lever svært hektiske og aktiveliv. Holmvik spiller fotball for eliteserielaget Sandnes Ulf, Bloch Thorsendriver danseskole i Oslo, er i mammapermisjon med deres andre barn, og utdannerseg til personlig trener. For dem er trening en livsstil.

— Trening er en del av jobben til begge to. For oss er det ikke sånn at vigår hjem fra jobb og trener på fritiden. Kroppen må trenes fordi det er jobbenvår, sier Bloch Thorsen, også kjent som danser i TV 2-programmet Skal vi dansefor noen år siden.

Hun tror et aktivt liv gjør det lettere å være gode kjærester.

— Trening frigjør endorfiner og endorfiner gjør deg glad. Gjør du ting somdu blir glad av, så har du mer å gi forholdet. Jeg tror også det er viktig åfinne en felles ting som begge kan like. Det kan være golf, gå sammen påhelsestudio, ta en joggetur i frisk luft, gå på dansekurs sammen. Da bruker mantid sammen, samtidig som man får trent. Jeg tror det er farlig hvis man baretrener hver for seg. Det er ikke sunt for forholdet, sier Bloch Thorsen, og fårstøtte av mannen.

— Det er alltid kjekt å ha felles interesser og å gjøre ting i fellesskap.Vi trener en del styrke sammen og diskuterer ofte trening. Men selv om det erviktig å skape felles interesser, så er det også viktig å ha sine egneinteresser. Da er det viktig at kjæresten gir rom for det, sier BjørnarHolmvik.

- Har dere noen planer for valentinesdagen?

— Bjørnar har sikkert ikke noen planer. Han liker ikke at det skal være enspesiell dag i året for sånt. Han synes det skal være spontant i hverdagen. Vihar valentinesdag hver dag, vi, ler Bloch Thorsen.

Gunn Margit Andreassen og Frode Andresen var i mange år aktive skiskyttere på toppnivå samtidig. Her fra 2004. Foto: Tor Høvik

Gunn Margit Andreassen og Frode Andresen

For skiskytter Frode Andresen og pensjonert skiskytter Gunn MargitAndreassen, nå ferdig utdannet statsautorisert eiendomsmegler, har det værtviktig å distansere seg fra treningen i fritiden.

— Når vi har trent så mye som vi har, i 20 år i strekk, så blir det nestenmotsatt effekt for oss. Da blir det viktigere å gjøre andre ting når du erhjemme, sier Frode Andresen.

Han er fortsatt aktiv og trener 20-30 timer i uken, mens Gunn Margit harlagt skiene på hyllen og er akkurat ferdig utdannet. Hun trener likevel en timefor dag. De trener aldri sammen, på grunn av nivåforskjellen, så derfor blirdet viktig for dem å stille opp så den andre får tid til å trene.

— Med tre små barn, så må vi bytte på å være hjemme mens den andre trener.Det blir en veldig kabal der vi må tilpasse ting til å flyte sammen. Men det erikke alltid det lar seg gjøre med tre små barn, så noen ganger får man ikkemulighet til å trene i det hele tatt, sier Andresen.

Heller ikke de vil feire valentinesdagen.

— Vi har ikke noen planer om det. Vi pleier ikke feire amerikansketradisjoner, sier han.