VENNESLA: Det var 4. august i fjor at Amk-sentralen ble varslet om at en mann lå rett ut på Ålefjærveien ikke langt fra sentrum i Vennesla. En ambulansepatrulje rykket ut til stedet og fant 54-åringen i veibanen.

De to kvinnelige ambulansefolkene hjalp mannen ut av veien og brakte ham i sikkerhet i sitt eget hus. Inne i boligen foreslo ambulansefolkene at mannen skulle bli med en tur til legevakten i Vennesla. Han gikk med på dette.

Ville vente på politiet

I dommen fra Kristiansand tingrett går det fram at ambulansefolkene kjente til 54-åringen fra før av, og at de tidligere hadde vært på adressen. De tok derfor sine forholdsregler. Så da mannen ville forlate huset for å dra på legevakten, sa ambulansepersonellet at de måtte vente til politiet kom fram til stedet.

— På bakgrunn av denne informasjonen blir tiltalte aggressiv, står det i dommen.

Mannen dyttet til den ene ambulansekvinnen og gikk inn i et annet rom i huset. Helsepersonellet forlot derfor huset og satte seg i ambulansebilen for å vente på politiet. De låste dørene på bilen og kontaktet Amk-sentralen.

Sikter med våpen

— Etter en stund blir ambulansepersonellet oppmerksomme på tiltalte som står på trappa og sikter på dem med et luftgevær i skulderhøyde, skriver retten.

Ifølge kvinnene var løpet rettet rett mot dem. Mannen gikk så mot bilen og forøkte å åpne døra på passasjersiden.

— Da han ikke får åpnet døren, fortsetter han å sikte mot NN med våpenet i skulderhøyde, og løpet rettet mot hennes hode, står det videre i dommen.

Den andre ambulansekvinnen søkte dekning med hodet ned mot dashbordet. Hendelsen varte omkring 20-30 sekunder før de klarte å kjøre fra stedet.

Ambulansekvinnene fortalte i retten at de oppfattet våpenet som ei hagle. Kvinnene har slitt med plager etter hendelsen. En av de ansatte sa i retten at hun har hatt mareritt, og opplever økt stressnivå og stigende puls når hun er på utrykning. Hun sa i vitnemålet at hun alltid tenker at det verste kan skje.

Den andre kvinnen fortalte at hun har slitt med ettervirkninger. I jobben er hun veldig nervøs på oppdrag som gjelder rus og psykiatri og ser alltid etter fluktmuligheter.

Begge kvinnene ble tilkjent 10.000 kroner i oppreisningserstatning, noe tiltalte også synes var akseptabelt.

Erkjente straffskyld

— I denne saken gjør allmennpreventive hensyn seg sterkt gjeldende siden det ble truet med skytevåpen mot ambulansepersonell som er tilkalt for å hjelpe, skriver dommerfullmektig i Kristiansand tingrett, Hans Olav Røyr, i dommen.

I retten erkjente venndølen seg stort sett skyldig etter tiltalen. Mannen innrømmet å ha et betydelig rusproblem. Tre timer etter gjerningstidspunktet hadde mannen en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,94 promille.

Mannen måtte også svare for å ha truet politiet dagen etter hendelsen. Ifølge retten skal mannen ha ringt Amk-sentralen og opplyst at han skulle sprenge huset sitt og gå ut i veien og skyte seg med ei hagle. På bakgrunn av meldingen rykket bevæpnet politi ut til stedet. Mannen kom ut med en 1,5 liters Cola-flaske over hodet.

Politiet beordret mannen til å legge seg ned og kaste flaska fra seg. Han nektet å etterkomme dette. Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll på ham. Mannen ble også dømt for denne handlingen.