LILLESAND: — Jeg måtte jo nesten hente den, siden det var en gave. Niesen min er tysk og er nok ikke klar over hvordan reglene er. Jeg har ikke tort å fortelle henne min hva gaven kostet meg og kommer trolig heller ikke til å gjøre det, sier Holmer-Hoven.

Bare fortollingen av vinflasken kostet rundt 300 kroner. I tillegg kom det 86 kroner i merverdiavgift og tollavgift.

— Å kreve 300 kroner i gebyr for å åpne en pakke og bekrefte at det er en flaske vin i den synes jeg er ganske drøyt, sier Holmer-Hoven.

Firedoblet pris

Vinflasken ble kjøpt for 15 Euro, det vil si 109 norske kroner etter tollvesenets gjeldende valutakurs.

— I 2013 burde man nesten forvente at tollvesenet forholder seg til selvkostprinsippet (å kreve betalt for den faktiske kostnaden, journ, anm.), slik de gjør i mange andre offentlige etater. Nei, de burde konsentrere seg om narkotika, sier en smule oppgitt Holmer-Hoven.

Gaven ble fortollet av Posten, som utfører tollbehandlingen på vegne av tollvesenet. Butikksjef Jon Henning Berntsen på Kiwi i Lillesand er enig i at prisen er drøy.

— De fleste er klar over at du må betale avgifter for pakker fra utlandet, men det hender at noen reagerer, sier Berntsen.

Egne regler for alkohol

Holmer-Hoven sier han vet at det må betales tollavgift for alkohol, men er overrasket over at tollbehandlingen var såpass dyr.

— Jeg vet jo at du må betale tollavgift på vin du importerer, enten du tar den med deg fra danskeferja eller på andre måter. En gang i året drar jeg til Frankrike og tar med meg noen kasser med vin hjem. Da fortoller jeg jo på vanlig måte og betaler en fast pris, sier han.

Varer med en verdi på under 200 kroner er toll- og avgiftsfrie. Dersom det dreier seg om private gaver er grensen på 1000 kroner. For alkohol og tobakk gjelder imidlertid egne regler, som innebærer at du må betale tollavgifter og merverdiavgift uansett pris.

— Alkohol og tobakk er restriksjonsbelagte varer. Da sier regelverket at det skal fortolles fra krone én, også om det er snakk om gaver, sier informasjonssjef i Posten, Pål Jakobsen.

Tar kun betalt for jobben

Han vil ikke gå med på at Posten tar seg urimelig godt betalt ved å kreve 300 kroner for fortollingen.

— Det kan sikkert høres veldig mye ut, men gebyrene regnes ut fra de kostnadene vi faktisk har. Jobben vi må gjøre er den samme uansett om vinen koster 70 kroner eller 15.000. Du kan heller ikke sammenlikne restriksjonsbelagte varer med andre typer varer. Jeg sitter ikke med hele oversikten akkurat nå, men jeg går ut fra at registreringen av disse varene varer er langt mer omfattende, sier Jakobsen.