SØGNE: — Er hun ikke skjønn, sier Knut Tallaksen (94).

JERNBRYLLUP: Bjørg Møller Tallaksen (90) og Knut Tallaksen (94) feiret onsdag 70-års bryllupsdag. - Er hun ikke skjønn, sier Knut om Bjørg. Her er de ved datterens hytte på Langenes i Søgne. Foto: Sondre Steen Holvik

Han ser på kona Bjørg Møller Tallaksen (90) og gir henne et heftig kyss.Ekteparet befinner seg på datterens hytte på Langenes i Søgne, der de har en liten privat markering av parets jernbryllup.

Gift i 70 år

Onsdag var det nemlig 70 år siden Bjørg fra Oslo og Knut fra Søgne giftet seg, 28. august 1943. De to har bryllupsdagen friskt i minnet.

FEIRING: Bjørg Møller Tallaksen og Knut Tallaksen feiret onsdag jernbryllup med kake, sammen med datteren og ektemannen hennes. Storfamilien markerte jernbryllupet tidligere i år. Foto: Sondre Steen Holvik

— For å unngå å bli viet av en naziprest, viet vi oss først borgerlig. Det tok kun fem-seks minutter. Jeg husker at det satt ei hel rad av par og ventet på å bli viet. Deretter ble vi velsignet av en prest i Vaterland kirke i Oslo, sier Knut, som fortsatt husker at presten blant annet oppfordret paret til å tjene Herren med glede og til å tjene hverandre med kjærlighet.

Fikset bryllupsmiddag

Krigen preget hverdagen. For å skaffe en skikkelig bryllupsmiddag, fikk Knut kontakt med en lastebilsjåfør. Han skaffet en stor oksestek i bytte mot et rasjoneringskort for tobakk.

— Vi feiret bryllupet i huset til besteforeldrene mine på Kjelsås i Oslo. De hadde et nokså stort hus med hage. Vi hadde sukrede rips til dessert, minnes Bjørg.

- Ei jente til å stole på

Bjørg traff den fire år eldre Knut da hun var 17, på et kristent møte. Han drev med kristent studentarbeid og menighetsarbeid, og studerte teologi.

BRYLLUPSDAGEN: Onsdag var det 70 år siden Bjørg Møller Tallaksen og Knut Tallaksen giftet seg i Oslo. De giftet seg først borgerlig, for å unngå å bli viet av en naziprest. Deretter ble de velsignet av en prest i Vaterland kirke i Oslo. Foto: Privat

— Jeg la jo merke til den pene, unge damen. Det ytre er jo en ting, men jeg merket meg også at hun var pålitelig, til å stole på. Det var egenskaper som tiltrakk meg, sier Knut om kona.Knut utdannet seg til prest, og har blant annet vært i tjeneste i Lyngdal, Søgne og i menigheter i Vågsbygd og på Lund i Kristiansand. Bjørg var hjemme med barna, men tok lærerutdannelse da hun var i 50-årene.

Klarer seg selv

Paret kan nå se tilbake på 70 år som ektepar. De bor i en leilighet på Nodeland i Songdalen og klarer seg selv.

— Det er jo litt rart at vi nå har vært gift i 70 år. Årsaken til at det har gått så bra, er i hvert fall ikke fordi vi er så like. I et ekteskap er det viktig å ta hensyn til at man er forskjellige. Dessuten er det viktig å tenke på andre, ikke bare seg selv, påpeker Bjørg, som poengterer at hun er svært takknemlig for den gode helsa.

- Mer krevende ekteskap

— Hva tenker du om årsakene til alle ekteskapene som går i oppløsning?

FORLOVET I 1941: Ekteparet Tallaksen ble ringforlovet i september 1941. Foto: Sondre Steen Holvik

— Ekteparene har nok et mer krevende samarbeid nå enn før i tida, da kona var hjemme med barna. Nå lever de hvert sitt liv, og begge har hver sin jobb. Familiene stresser mye mer enn før. Det kan være noen årsaker, mener Bjørg.- Vi har hatt et rimelig greit ekteskap. Jeg kunne egentlig tenke meg å fortsette litt til, sier Knut.

— Da helsa skrantet for noen år siden, fortalte jeg legen at jeg ikke er er redd for å dø. "Men jeg har så mange greie barn og barnebarn, så jeg vil leve litt til", sa jeg til ham, fortsetter 94-åringen.

Fire barn

Paret har fått fire barn. Den eldste, Kari, er nå 69 år gammel. Nummer to, Turid, ble født i 1947 og døde 62 år gammel i 2010. Inger Margrethe er 62 år, mens "yngstejenta" er 56. Fire barn har gitt 13 barnebarn og 22 oldebarn.

— Barna våre er så snille med oss. Nå er det vi som er deres barn, påpeker Knut.

— Hva tenker dere om fremtiden?

— Jeg har lært meg å ta en dag om gangen, så jeg legger ikke mange planer, sier Bjørg.

— Jeg ber om ei fremtid uten mye smerte og vondt – og at jeg kan være til glede for barna, legger Knut til. Smilende oppfordrer han Fædrelandsvennen til å lage ny reportasje om fem år, da paret skal ha 75-års bryllupsfeiring.

— Da har du kanskje fått ei ny kone, fleiper Bjørg.