VALLE: Radioprofilen Helge Dahle (50) ble knivstukket på en fest i mai i år, og døde av skadene på sykehuset. I forkant av drapet var det et basketak der Dahle sparket den siktede 39-åringen i hodet.

Nå har statsadvokaten i Agder bedt om en full rettspsykiatrisk vurdering av grimstadmannen. Skaden han ble påført, vurderes av en nevrolog og en psykiater.

Saken tilbake til politiet

— Det er skaden som er tema for undersøkelsen. Påtalemyndigheten ønsker å avklare hvorvidt hodeskaden kan ha betydning for den strafferettslige vurdering av saken, sier statsadvokat Beate Rullestad-Jansen til Fædrelandsvennen.

Politiet hadde opprinnelig avsluttet sin etterforskning uten at hodeskaden ble vurdert av sakkyndige. Nå har Rullestad-Jansen kommet til at dette er nødvendig.

Den siktede 39-åringen har erkjent de faktiske forholdene knyttet til drapet, men han har forklart at han handlet i nødverge etter å ha blitt angrepet av Dahle.

Forsvarer positiv

Siktedes forsvarer, John Christian Elden, er positiv til at hodeskaden blir vurdert.

— Jeg synes det er nyttig og kan bidra til en avklaring av saken - særlig i spørsmålet om nødvergesituasjonen som har foreligget, sier Elden til Fædrelandsvennen.

Han er likevel bekymret for om den rettspsykiatriske vurderingen vil forsinke saken.

— Vi håper at det ikke forsinker saksfremdriften, slik at riksadvokaten kan få tiltalespørsmålet til vurdering i år, og vi vet om det blir noen rettssak, sier Elden.

Var sterkt ruset

Fædrelandsvennen har tidligere omtalt prøvene som ble tatt av siktede to timer etter knivstikkingen. De viste at han da hadde en alkoholpromille på 1,53. Det ble også påvist THC i blodet, som er et virkestoff i hasj eller cannabis.