VENNESLA: Det var fredag for en uke siden at en lærer ved skolen ble slått til av en 14 år gammel elev under en skoletime. NRK skriver i dag at både lærere og elever er redde på bakgrunn av denne og andre episoder.

Rektor ved Vennesla ungdomsskole, Leif Rune Godtfredsen, bekrefter overfor fvn.no at hendelsen har vakt sterke reaksjoner.

— Det er noe høyst uvanlig som har skjedd og dette skaper selvfølgelig reaksjoner i personalet.

— På hvilken måte?

— Det er snakk om både frykt og sinne, men jeg ønsker ikke å gå konkret inn på hvordan enkelte eller grupper av lærere opplever det, sier Godtfredsen.

Skolemiljøet preget

Han avviser at lærere er redde for å gå på jobb, men bekrefter at skolen er preget.

— Det er klart at skolen er preget av det som har skjedd, men jeg går ikke rundt og er redd. Hendelsen blir fulgt opp og vi prøver å rydde opp.

14-åringen som slo læreren skal ha vært involvert i en annen episode tidligere. Etter det fvn.no kjenner til skal slaget ha falt etter at læreren hadde konfrontert eleven angående en tidligere disiplinærsak.— Vi har hatt en situasjon over tid som eskalerte i dette sammenstøtet forrige fredag, sier Godtfredsen.

14-åringen, som er under barnevernets omsorg, ble plassert ved en barnevernsinstitusjon etter pågripelsen. Det er uklart om han vil komme tilbake til skolen.

Bekymringssamtaler

Lensmann i Vennesla, John Tomas Homme, bekrefter at det har vært uro blant de ansatte etter hendelsen.

— Det har vært to episoder med en person og så har det vært noe aktivitet blant elevene i etterkant. Noen skal ha uttrykt støtte til gutten som slo. Det har derfor vært en del møtevirksomhet ved skolen i samarbeid med skolen og kommunen, sier Homme.

Han forteller at politiet har vært på skolen for å gjennomføre bekymringssamtaler med enkelte elever.

— Vi har konfrontert dem med hva de mener. Under møtene har det vært både foreldre og lærere til stede, sier Homme.

Følger situasjonen tett

Disse samtalene har politiet opplevd som klargjørende, opplyser Homme.

— Vi har opplevd samtalene som svært positive. Vi har fått snakket ut om ting og for de fleste er saken avsluttet. Vi kommer til å ta en runde med samtaler for å følge opp, sier Homme.

Ifølge NRK skal et lite, men hardt belastet ungdomsmiljø stå bak flere alvorlige voldstilfeller i Vennesla de siste månedene.

— Det er noen personer som lager et surt miljø. Det dreier seg om ungdommer i faresonen som kan havne i konflikter. Saken fra sist uke er ennå ikke ferdig etterforsket, men det hadde nok kanskje ikke blitt en sak dersom det ikke hadde skjedd på skolen. Det var ikke behov for noe legehjelp etter hendelsen, sier Homme.

Verken Homme eller Godtfredsen ønsker å si noe om hvor mange ungdommer det gjelder.

Ruser seg i skoletiden

Homme forteller at politiet også har fått flere meldinger om at ungdom ruser seg i skoletiden.

— Rusproblemer er ofte en del av pakka, men det er ikke det store problemet. Det er stadig meldinger om at noen kan ha ruset seg i skoletiden, noe som ikke er uvanlig i skolemiljøer enten det er i Vennesla eller andre steder, sier Homme.

Ifølge Homme skal det ikke ha oppstått flere hendelser siden forrige fredag. Rektor Godtfredsen sier de kommer til å følge situasjonen tett i tiden fremover.

— Vi samarbeider tett med barnevernet og politiet i det videre arbeidet og holder hverandre løpende orientert. Vi har stor tro på at vi får ordnet opp, sier Godtfredsen.

Oppvekstsjef i Vennesla, Kristin Robstad, sier til NRK at hun er bekymret over situasjonen.

— Det er veldig bekymringsfullt, og vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe disse ungdommene som er i en vanskelig situasjon, sier hun.