Politiadvokat Leif Aleksandersen er aktor i saken mot de kobbertiltalte.

ARENDAL: I et halvt år har en spesialgruppe i Agder politidistrikt jobbet for å bekjempe organiserte kobbertyverier. Tyveribølgen har opphørt og i dag ble to serbiske menn (begge 29) og en dansk-serbisk kvinne (23) stilt for Aust-Agder tingrett. Et omfattende oppbud av polititjenestemenn og arrestforvarere sikret salen under rettsforhandlingene.

Totalt dreier det seg om fem kobbertyverier, men ikke alle tiltalte er tatt for alle forholdene. Tyveriet med størst utbytte fant sted på Stoa natt til 1. september i fjor. Sju store kobbertromler og diverse verktøy for en samlet sum av 3,2 millioner kroner forsvant fra Otera Elkraft AS (se oversikt over kobbertyveriene i faktaboksen til høyre i saken).

Nektet straffskyld

De tre tiltalte nektet straffskyld på alle punkter, med ett unntak. Politiets hovedtiltalte, en serbisk åttebarnsfar (29), erkjente å ha brutt seg inn hos Teknikken AS.

To tonn kobber til en verdi av cirka 545.000 kroner ble stjålet fra bedriften.

Etterlyst kvinne tatt

En dansk kvinne (23) som har vært etterlyst i forbindelse med kobbertyveriene ble tiltalt fredag. I går ble hun pågrepet i Danmark. Hun ble fraktet til Arendal og ble i morgentimene mandag fremstilt for varetektsfengsling.

Hun godtok å gjennomføre hovedforhandling sammen med de to serbiske mennene. Kvinnen nekter straffskyld for alle hendelsene. Hun står tiltalt for tre av kobbertyveriene. I tillegg mener påtalemyndigheten at hun bisto med å stjele fire dekk på felg ved Gumpens Auto i Lyngdal i september.

Det er satt av tre dager til saken i Aust-Agder tingrett.

Allerede dømt

En annen serber tilknyttet samme bande er allerede dømt for innbruddene ved YIT AS og Otera Elkraft AS natt til 1. september. Mannen ble også dømt for å ha stjålet 4-500 kilo kobber fra Porsgrunn og kjøring uten gyldig førerkort.

Saken ble ført for Aust-Agder tingrett 30. desember i år og mannen ble dømt til 70 dager i fengsel. På grunn av en lengre periode i varetektsfengsel, ble mannen satt på frifot etter at rettssaken var ferdig.