REISEFEBER: - Jeg hadde lyst til å lære noe nytt, og se hvordan verden er utenfor Norge, sier Erik André Høgseth Haavin (16) (f.v.), og får støtte av Kristian Sløgedal (16) og Maiken Olsen Rabbersvik (18). Tangen-elevene reiser til Sør-Sudan 15. mars. June Lindekleiv og Maria Udeø var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Inger M. Witteveen
DÅRLIGE VEIER: Alt byggemateriale må fraktes inn fra Mombasa i Kenya. Regntiden gjør at det bare er farbare veier noen måneder i året. Foto: Privat

KRISTIANSAND: — Initiativet kom fra elevrådet, forteller internasjonal koordinator og avdelingsleder ved Tangen videregående, Linda Jacobsen, om UNIproject, et samarbeid mellom skolen, Strømmestiftelsen og fredslandsbyen Kuron i Sør-Sudan.

Biskop dannet fredslandsby

Kuron ligger på grensen mot Etiopia. Det var biskop Paride Taban som fikk ideen til en fredslandsby. Målet var tosidig: Skape utvikling i et grisgrendt område og fred mellom ulike stammer. I dag bor det 3000 innbyggere i landsbyen og mye infrastruktur er på plass.

For sitt arbeid mottok biskop Taban 1. mars en fredspris av FNs generalsekretær Ban Ki-moon. I 2011 ble han tildelt "Hjelp til selvhjelpsprisen" for sitt arbeid, og han er flere ganger nominert til Nobels fredspris.

Har samlet inn over en halv million

For Tangens del er prosjektet en visjon om utveksling av kunnskap og verdier.

— Vi vil ikke bare samle inn penger, som er gammeldags bistandsarbeid, men at elevene også skal lære noe, fortsetter Jacobsen.

Sør-Sudan ble selvstendig i 2011. Samtidig lanserte skolen "Gi en dag", istedenfor Operasjon Dagsverk. I løpet av to år har Tangen-elever og lærere samlet inn 535.000 kroner, som har gått til bygging av en yrkesfaglig skole innen byggfag og mekanisk.

Befaring under Afrikas sol

15. mars reiser fem elever og tre lærere til Sør-Sudan.

— Elevene er plukket ut på grunnlag av søknad og intervju, og kommer fra byggfag, design/håndverk, studiespesialisering og media, sier Kjetil Karlsen, en av lærerne som skal nedover sammen med kollegene Terje Omdal og Merete Hortman. Elever i reisefølget er Maiken Olsen Rabbersvik, Erik André Høgseth Haavin, Kristian Sløgedal, June Lindekleiv og Maria Udeø.

Sørlendingene skal besøke en helsestasjon, barneskole, landsbyen og selvfølgelig yrkesskolen som åpnet i høst med 15 elever. Nå bygges den ut med internat og planen er å øke elevtallet.

— Det er once in a lifetime for våre elever. Noe de aldri kommer til å glemme, sier rektor Eva Berg.

Se webtv