BREDE SPOR: Dette er ett av poteavtrykkene dyrene Kenneth og Harald Kleveland mener er ulv etterlot seg. Foto: Sondre Steen Holvik

VENNESLA: — Slik sporene fremstår på disse bildene stammer de definitivt ikke fra et ulvepar, fastslår Jon-Erling Skåtan (50).

Han har vært rovviltansvarlig i Agder-fylkene og i Rogaland siden 2001, og har kikket nøye på bildene som Fædrelandsvennen tok på et jorde i Vennesla torsdag.

Rovviltansvarlig Jon-Erling Skåtan Foto: Privat

Venndølene Harald og Kenneth Kleveland var skråsikre på at de hadde sett et ulvepar på jordet sitt mandag formiddag. Skåtan mener imidlertid at poteavtrykkene på bildene er for små til at de kan stamme fra ulver.— Det er veldig bra at det er lagt ved en tommestokk på bildene, slik at jeg kan se størrelsen ordentlig. Et standard ulvespor er ni-ti centimeter bredt og ti-elleve centimeter langt. Sporene på bildet er nesten to centimeter mindre, påpeker Skåtan.

- Kommer fra hundepar

Han mener avtrykkene stammer fra et hundepar som ligner på ulv.

— Det finnes mange slike raser, blant andre den svenske jämthunden. Så nå venter jeg egentlig bare på at en hundeeier melder seg. Det er jo ikke båndtvang nå, så eieren risikerer ingenting ved å gi beskjed til oss, minner Skåtan om.

Han legger til at han er glad for at folk melder inn at de kan ha kommet over ulvespor.

— Vi har ikke personell til å gå lete etter spor, så vi er helt avhengig av tips fra menigmann. I snitt får jeg nok inn én melding om dagen i de tre fylkene jeg har ansvaret for, opplyser Skåtan.

12 ulver registrert siden 1984

Inkludert "Vegårshei-ulven" fra 1984 er det siden dengang registrert 12 ulver i Agder-fylkene. Den siste er fra januar i år, iKvinesdal. Ni av de 12 ulvene er dokumentert døde - sju er skutt og to eroverkjørt av toget, ifølge Skåtan.

— Vi vet ikke hvor den ulven som ble registrert i Kvinesdal befinner seg nå. Den kan være hvor som helst. Men at to ulver skal gå sammen i Agder er på grensen til det umulige. De vil i så tilfelle gjøre så mye ut av seg, med å drepe sauer og elg, at man raskt hadde skjønt hvilket rovdyr man hadde med å gjøre, understreker Skåtan.

Det finnes nå fellingstillatelse på én ulv i Agder.