KRISTIANSAND: — Sist det ble holdt et flyshow her av en slik størrelse var i 1989. Da kom det rundt 40 fly og 30.000 publikummere. Til dette showet kommer det over 50 fly, så dette blir enda større, forteller Rolf Bakken, prosjektoffiser ved LSK.

Publikumsarrangementet 12. mai skjer i forbindelse med 100-årsmarkeringen av norsk luftfarts luftmakt. Arrangementet på Kjevik, som er det første av i alt ti flyshow landet rundt, er oppkalt etter den lokale flypioneeren Bernt Balchen fra Tveit.

— Vi håper på en skikkelig folkefest med minst 10.000 publikummere, men vi har plass til alle som måtte ønske å komme, sier sjef for skolesenteret, Espen Sanna.

Ikke engang været skal kan sette en stopper for arrangementet.

— Det blir flyshow uansett, sier Sanna.

Norges største grill

Luftforsvaret håper å kunne nå ut til både flyentusiaster og barnefamilier med et bredt spekter av arrangementer. På en 42 kvadratmeter stor storskjerm håper de å kunne vise video direkte fra cockpiten på et F-16 jagerfly under flyving - hvis teknikken tillater det.

Dyreparken stiller med det som skal være Norges største grill og det settes opp en autentisk militærleir fra 1930-årene med soldater i tidsriktige uniformer. Det vil også være flysimulatorer og amcarutstilling. Hele leiren til forsvaret på Kjevik vil også være åpen for publikum.

— Fordelen med å ha et slikt arrangement på Kjevik er nærheten til flystripa, i tillegg til at flyplassen ligger i en dal, noe som gjør showet veldig intimt, sier Sanna.

Veteranflyutstilling

Veteranfly fra hele luftmaktsperioden til Norge vil vises fram for publikum på Kjevik. I tillegg vises fly fra både Storbritannia, Tyskland, USA og Russland, der flere har deltatt under 2. verdenskrig, Korea-krigen eller den kalde krigen.

— Det kommer også helikoptre kjent fra tv-serien MAS*H, sier Bakken.

Politihelikopteret kommer

F-16, Orion og Hercules-fly som alle er operative i Luftforsvaret, vil også være representert.

— Også politiet stiller med politihelikopteret, som vil være operativt fra Kjevik denne dagen i tillegg til å patruljere trafikken i området, sier Sanna.

Flyarrangementet på Kjevik er det eneste av flyshowene som ikke arrangeres av Avinor, men av Luftforsvaret selv.

— Totalt har vi 150 mannskaper her som kommer til å jobbe dugnad under arrangementet. Billettinntektene fra arrangementet går hovedsakelig til å hente inn alle disse flyene, sier luftforsvarssjefen.

Setter opp gratisbusser

For å ta unna den ventede publikumsmassen vil det bli satt opp totalt 28 gratisbusser som vil gå fra flere steder i Kristiansand.

Rutetrafikken fra Kjevik vil bli tilpasset arrangementet som er ventet å vare fra klokka 08 til 17 lørdag.

— De som skal fly fra Kjevik denne dagen bør nok beregne litt ekstra god tid, sier Sanna.

Luftforsvaret starter markeringen fredag, da generalinspektøren for Luftforsvaret kommer i en Dakota DC3, samme fly som Bernt Balchen ofte brukte. Da vil det bli holdt en egen markering med ordføreren og samarbeidspartnere ved flyhangaren, i tillegg til kransenedleggelse ved Bernt Balchen-statuen ved Tresse.

  • Vi håper på en skikkelig folkefest med minst 10.000 publikummere