LILLESAND: — Tanken eller ideen bak samarbeidet er å utveksle tanker med andre deltakere, skape forståelse for ulike kulturer og å se nytten av å lære språk, sier Svein Anders Heggem.

Han er en av kontaktlærerne for prosjektet ved Lillesand ungdomsskole. I prosjektet jobber elevene fra de sju landene på hver sin kant med fire store temaer. Resultatet fremføres når alle er samlet.

Nylig fikk 17 lærere og 53 elever fra Polen, Tyrkia, Estland, Frankrike, Tyskland og Spania se norsk kultur gjennom et besøk i Lillesand på selveste nasjonaldagen. Gjestene ble innkvartert i private hjem hos ungdomsskoleelever i Lillesand.

— Denne våren har elevene jobbet med samfunnsfag. Vi ville vise norsk demokrati. Og vi som har hatt gjester, både lærere og elever, har kanskje fått hjelp til å se på oss selv på nytt og i et annet lys – hvor privilegerte vi er i Norge sammenlignet med situasjonen ute i Europa, sier Heggem.

Elevene har allerede hatt en samling i Cordoba, Spania. I november møtes de igjen i Frankrike, så avsluttes prosjektet i Polen våren 2014.