VENNESLA: Målet er å fjerne datobegrensningene helt over noen år. Da blir det slutt på mødreopprør som det vi så i Vennesla i vår. Der slet en rekke kvinner med å komme tilbake i jobb, fordi barna deres var født for sent på høsten, slik at de ikke fikk barnehageplass.

To opptak

I dag er det sånn at alle har krav på barnehageplass året etter fødsel, men bare når barnet er født før 1. september. Nå endres grensen til 1. november, slik at barn født i september og oktober også kan få barnehageplass året etter de ble født.

Regjeringens mål er i løpet av noen år å oppnå to barnehageopptak i året og fjerne ordningen med datofrist. For å få det til, må det opprettes omtrent 9.000 nye barnehagfeplasser. Penger til 2.900 nye plasser kommer neste år.

Maksprisen urørt

Den rødgrønne regjeringen setter makspris i barnehage til 2360 kroner for en fulltidsplass neste år. Dermed oppnås løftet om at ingen skal betale mer enn 1750 kroner i 2005.kroneverdi (da de rødgrønne tiltrådte)

Her har den påtroppende regjeringen varslet endringer. Erna Solberg har uttalt at barnehageprisen kan gå opp med noen hundrelapper pr. måned, for noen. Den nye regjeringen har også forslag om økt kontantstøtte.

Den rødgrønne regjeringen bruker 700 statlige millioner kroner mer på barnehage neste år.