KRISTIANSAND: — Mange innvandrerbarn lever i fattigdom, og denne skatteskjerpelsen vil kunne ramme dem kraftig, sier professor i adferdsøkonomi ved Universitetet i Agder, Ellen K. Nyhus.

Skatteklasse to

Regjeringen vil altså fjerne siste rest av skatteklasse to, som har gitt lavere skatt for eneforsørgere i familier med ektepar.

141.000 familier vil rammes av endringen. Skatteskjerpelsen kan for enkelte bli noe over 13.000 kroner i året.

Målet til regjeringen er å få flere i arbeid, og regjeringen viser særlig til innvandrerbefolkningen og ønsket om økt integrering.

— Formålet er økt integrering, og likebehandling av samboere og ektepar, men så er spørsmålet om dette vil få kvinnene ut i arbeidet, eller om familier med lav inntekt bare vil få det enda tøffere, sier Nyhus.

- Diskriminering

Hun tenker at 13.000 kroner ikke er nok til å endre adferden i familier med god inntekt, men at beløpet er stort for familier med lav inntekt.

— Det kan være ulike grunner til at mor ikke kommer i jobb. Diskriminering er en forklaring, at hun rett og slett ikke får jobb, minner Nyhus om.

— Dersom mor likevel blir hjemme, vil denne skatteskjerpelsen dermed gi økt fattigdom og gå ut over barn som har lite nok fra før, sier hun.

Frp helt mot

Frps Åse Michaelsen mener fjerning av skatteklasse to er dramatisk.

— Vi har nok av andre virkemidler for å få innvandrerkvinner integrert. Dette forslaget kommer fordi regjeringen ikke kan fordra valgfrihet. Kvinner på Sørlandet, som er hjemme, skal ikke respekteres, men via skatteseddelen tvinges til å gå ut i arbeid. Dette må den nye regjeringen slå tilbake på, for vi vil ha valgfrihet, sier Michaelsen.