KRISTIANSAND: — Gjennomsnittlig arbeidstid i Norge er lavere enn i veldig mange andre land, sånn sett burde tidspresset føles mindre her, sier Anne Lise Ellingsæter , professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo (UiO).

Ikke mer deltid

Hun sier diskusjonen om tidsklemma og deltidsarbeidende kvinner er et stadig tilbakevendende tema.

Anne Lise Ellingsæter

— Det handler om grunnleggende verdier rundt dette med jobb, familie og omsorg, og det er det alltid sterke meninger om. Og de som velger å gjøre noe utradisjonelt, som å gå ut av arbeidslivet på grunn av tidsklemma, føler gjerne et behov for å forsvare valget sitt. Særlig hvis de opplever at valget ikke blir anerkjent, sier Ellingsæter.- Så det er ikke en trend at flere kvinner vil jobbe deltid?

— Nei, ikke hvis du ser på statistikken. I USA har man også hatt debatt om en tendens til at flere kvinner hopper ut av arbeidslivet, opting out, som de kaller det. Hvorvidt dette faktisk skjer er omstridt. Vi ser i alle fall ikke noe lignende her. Trenden i Norge er at deltidsandelen går ned blant kvinner med små barn. Flere jobber heltid, og bruken av barnehager for 1-2-åringer har eksplodert de siste årene, påpeker Ellingsæter.

Styrt av forbruket

— Men vi ser at det er et press i retning av mer intensivert foreldreskap. Det er forventet at man skal være mye sammen med barna på en veldig stimulerende måte, og det er spesielt mødre som kjenner på dette presset, fortsetter hun.

Ellingsæter tror mange lar forbruksmønster styre hvor mye de jobber.

— For mange er to inntekter helt nødvendig for å opprettholde den livsstilen man ønsker å ha. Jeg tror mange tar utgangspunkt i det først, før de velger hvor mye de vil jobbe, sier hun.