LINDESNES: – Vi har hatt store problemer med romfolk i vår. Jeg har måttet jage bort flere. Det blir bare verre og verre, forteller Timmy Gundersen, daglig leder ved Statoil Livold.

Torsdag kveld var han på jobb på stasjonen. Klokken 22 ankom seks omreisende romfolk i to biler. De kom inn i butikken og forsøkte å stjele varer. Men Gundersen var observant og ba umiddelbart rumenerne om å dra videre.

– Det villle de ikke. De lo og tok meg ikke på alvor da jeg truet med å ringe politiet. Da var jeg virkelig lei, og ringte politiet, forteller han.

Overrasket

Rumenerne trodde ikke på at innehaveren hadde ringt politiet. Men en politipatrulje ble sendt til stedet med en gang de fikk meldingen.

– De ble overrasket da politipatruljen ankom og begynte å kroppsvisitere dem, forteller Livold.

Politiet fant flere mobiler, bilnavigasjoner og minst en Ipad i bilene. Det antas å være tyvegods.

– Seks rumenske statsborgere i alderen 25–35 år sitter i arresten i Kristiansand. De er siktet for heleri, bekrefter jourhavende jurist Hellek Rue i Agder politidistrikt.

Beslagla bilene

Begge bilene som rumenerne kjørte ble beslaglagt av politiet. Av de seks var det fire menn og to kvinner.

– De er i slekt på en eller annen måte. Foreløpig blir de sittende til lørdag. Sannsynligvis blir de løslatt på meldeplikt. Hvis ikke må de varetektsfengsles. sier Rue.

Han kjenner ikke til hvor lenge rumenerne har vært i landet, men sier at det ikke er registrert tidligere straffbare forhold på noen av dem.

– Ekkelt

Gundersen håper at det blir mindre problemer knyttet til romfolket resten av sommeren.

Ved flere anledninger har Gundersen tatt rumenere på fersken mens de forsøker å stjele fra butikken. Episoden torsdag var ekstra vanskelig for han.

– Det er ikke gøy å vise bort folk. At de var så mange gjorde det enda mer ekkelt. Jeg liker best at vi kan ordne opp selv, men denne gangen måtte politiet kobles inn.

– Sjeldent problem

Politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, forteller at de ikke opplever mye problemer med romfolk i Lindesnes-regionen.

– Det har ikke vært mange forhold. Først i etterkant av denne episoden fikk vi vite at rumenerne har snoket rundt Statoil-stasjonen i lengre tid, forteller han.

– Jeg synes det er synd at vi nærmer oss en form for stigmatisering. Det er ikke slik at alle romfolk nødvendigvis er uærlige, sier Gabrielsen.