KRISTIANSAND: Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad møttes tirsdag for å skissere kravene de vil stille til en ny regjering etter stortingsvalget.

To sørlendinger inn

– Vi ønsker to statsråder fra Sørlandet. Det er mange mulige kandidater, også utenfor politikken, forteller Kjell Ingolf Ropstad, som har sittet på Stortinget for Aust-Agder siden 2009. De mener Sørlandet vil tjene godt på å få lokale stemmer inn i regjering, og peker på eksempler som Jon Lilletun og Ansgar Gabrielsen som statsråder som har hjulpet regionen.

– Fra det øyeblikket du har statsråder som representerer landsdelen så har du et talerør inn der beslutningen skal tas, sier tidligere Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan.

Hvem de selv ønsker til posisjonene vil de ikke si noe om. Planen er å invitere andre borgerlige partier til å samles om mulige kandidater i løpet av sommeren.

– Hvis vi kan spille inn en liste til for eksempel Knut Arild Hareide, Erna Solberg eller de andre kanalene vi har tror jeg det lettere kan resultere i at vi får det inn i en erklæring, mener bla.

Inviterer til felles front

For at Agder skal være forberedt på regjeringsskifte har de også laget en liste over saker de ønsker en felles front på. Sju saker har så langt fått plass, men det åpnes for andre forslag også. Blant punktene er firefelts motorvei fra Oslo til Lindesnes, flytting av statlige arbeidsplasser til Sør og økt støtte til Universitetet i Agder.

Essensen er å skape gode rammevilkår for næringslivet for å skape vekst i regionen. Ropstad legger ikke skjul på at han er skuffet over mangelen på gjennomslag de siste åtte årene.

– Vi har havnet i blindsona og regjeringen har valgt å nedprioritere oss. To tredeler av regionen stemmer ikke-sosialistisk og en gulblå region får ikke gjennomslag i en rødgrønn regjering, sier han og trekker fram Vitensenterets manglende plass i statsbudsjettet og manglende veiprosjekter som eksempler.

Ikke KrF-kjernesaker

Ropstad og Grøvan har valgt ut saker det allerede er bred politisk enighet om. Erna Solberg (H) har for eksempel lovet at en firefelts motorvei skal stå ferdig innen ti år hvis Høyre kommer til makten.

Her er saker de ønsker fellesfront på:

• Firefelt motorvei fra Oslo til Lindesnes og sammenkobling av Sørlands— og Vestfoldbanen innen 2023. • Endre fordelingsnøkkelen og styrke bemanningen i Politiet på Sørlandet.

• Flytte ut statlige arbeidsplasser, slik Bondevik II-regjeringen gjorde med Post- og Teletilsynet.

• Endre finansieringen til høyskoler og universitet slik at UiA får økt støtte. Vitensenteret Sørlandet inn på statsbudsjettet.

• Bidra til å realisere Stine Sofies Stiftelses visjon om en egen offeromsorg og senter for barn som er utsatt for vold og overgrep.

• Nytt fengsel på Agder.

• Storbymidler til Kristiansand.