KRISTIANSAND: — Jeg har hørt mange skrekkhistorier fra folk som har bodd hos vertsfamilier. Jeg tenkte mye på det før jeg fikk min egen, sier Aasne Rekve (16) til Fædrelandsvennen.

Til høsten reiser Rekve på utveksling til Pennsylvania, hvor hun skal begynne i 2. klasse på Lampeter-Strasburg high school. Det å skulle bo hos en fremmed familie bekymrer ikke 16-åringen.

– Vertsfamilien min er utrolig kule. De kommer med så mange morsomme kommentarer når vi skyper sammen. I begynnelsen mailet jeg med dem hver dag, men nå har det dabbet litt av, forteller hun.

Rekve synes det er godt å vite at hun har en engasjert familie som venter på henne, og setter stor pris på at hun fikk vite hvem de var allerede i begynnelsen av mars.

Hjemlengsel

16-åringen er forberedt på at det kommer til å bli et annerledes år, og forteller at hun både gleder og gruer seg. Rekve ser frem til å få prøve livet på american high school, samtidig som hun er forberedt på en mer konservativ hverdag.

— Jeg vet ikke det er noe familien legger til seg for å oppfylle reglene som vertsfamilie, men jeg skal følge reglene deres og unngå å havne i noen diskusjon, sier Rekve til Fædrelandsvennen.

Selv om 16-åringen gleder seg til å få prøve det amerikanske high school-miljøet, er hun ikke i tvil om hva som kommer til å bli den største utfordringen.

– Det blir nok hjemlengselen. Jeg kommer nok også til å savne norsk mat, forteller Rekve, og innrømmer at hun kan være litt kresen i matveien.

Kun én familie

Utvekslingsorganisasjonen AFS skal gi 146 utvekslingsstudenter en vertsfamilie i Norge. De mangler fortsatt mellom 30 til 40 familier, og hittil har de kun én familie i Agder.

– Vi har en familie i Risør. Det er synd at ikke vi har flere, for vi skulle gjerne sett at studentene får oppleve Sørlandet, sier Gunhild Sølvberg presseansvarlig i AFS.

På landsbasis mangler organisasjonen 30 til 40 familier, og Sølvberg sier at det som regel er vanskeligere å finne familier i de større byene enn på mindre steder.

– Det er litt paradoks siden det er flere folk i byene. Det kunne forklart hvorfor vi ikke har noen familier i Kristiansand, men det finnes jo mange mindre byer på Sørlandet, avslutter hun.

Kjenner vertsfamilien

Rekve synes synd på de studentene som enda ikke vet hvilken familie de skal bo hos til høsten.

– Jeg får nesten litt vondt av dem. Siden jeg fikk vite hvem vertsfamilien min var i så god tid, har jeg fått muligheten til å bli kjent med dem før jeg reiser, forteller hun.

16-åringen mener det er dumt at ikke flere familier i Agder åpner hjemmene sine.

– Det er synd folk ikke tar seg bryet med å åpne seg og ta i mot utvekslingsstudenter. Folk må jo få lov til å se Norge, avslutter den kommende utvekslingsstudenten.