ARENDAL: Den 36 år gamle kvinnen ble dømt for overlagt drap på far og forsøk på overlagt drap på mor i psykotisk tilstand. Derfor kan hun ikke straffes, men er dømt til tvungen psykisk helsevern.

Forutsetningen for å bli dømt på denne måten er at domfelte har begått en alvorlig forbrytelse. I tillegg må det være nødvendig for å verne samfunnet at en person blir dømt til tvungen psykisk helsevern, og at det er nærliggende fare for at lovbryteren på nytt vil begå en alvorlig forbrytelse.

AKTOR OG DE SAKKYNDIGE: Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen i samtale med de psykiatrisk sakkyndige i retten, lege Magne Tauler (t.v.) og psykologspesialist Vegard Øksendal Håland. Foto: Hallgeir Oftedal

Aust-Agder tingrett, med tingrettsdommer Øyvind Strand som administrator, er ikke i tvil om at vilkårene for å dømme kvinnen til tvungen psykisk helsevern er tilstede etter drapet i fjor høst. Retten deler oppfatningen de psykiatrisk sakkyndige, som har antydet faren for tilbakefall. Selv har de sakkyndige uttalt at det med riktig medisinering kan oppnås en stabil situasjon etter fem år for den 36 år gamle kvinnen.

Faren for tilbakefall

Dommerne skriver i sin avgjørelse at "med de erklæringer som foreligger fra de rettspsykiatrisk sakkyndige legger retten til grunn at det er helt vesentlig å forebygge nye psykotiske gjennombrudd, idet tilbakefall vil kunne innebære en reell og nærliggende fare for nye alvorlige straffbare handlinger". I rettens avgjørelse slås det fast at bare dom på tvungen psykisk helsevern gir nødvendig samfunnsvern. Det pekes også på at faren for tilbakefall er overveiende dersom domfelte skulle avbryte den antipsykotiske behandling.

RETTEN: Tingrettsdommer Øyvind Strand og hans meddommere var ikke i tvil om at betingelsene for å dømme den 36 år gamle kvinnen til tvungen psykisk helsevern var tilstede. Foto: Hallgeir Oftedal

To venninner av domfelte og hennes mor fortalte i retten at drapshandlingen var et klart brudd på hennes normale adferdsmønster og derfor svært overraskende. Retten fremholder at enkeltstående alvorlige lovbrudd likevel representerer nærliggende fare for en ny, alvorlig forbrytelse.

Erstatningskrav avvist

Aust-Agder har avvist kravet som ble reist fra bistandsadvokaten om en millionerstatning til mor for tap av forsørger. Retten mener at kravet ikke er godt nok dokumentert, og at domfelte ikke har fått anledning til å se nærmere på kravet. Derfor er kravet avvist og kravet må derfor reises gjennom et sivilt søksmål.

Siden domfelte var psykotisk da drapshandlingen ble begått er også oppreisningserstatningen kraftig redusert. Kravet var i utgangspunktet 450.000 kroner. Oppreisningserstatningen ble fastsatt til 35.000 kroner.

Dom på tvungen psykisk helservern har i utgangspunktet ingen tidsmessig begrensning. Den domfelte kan imidlertid hvert et år begjære spørsmålet om overføring til tvungen psykisk helservern tatt opp til ny vurdering i domstolene. Under alle omstendigheter må påtalemyndigheten om tre år reise ny sak for å prøve om vilkårene om overføring til tvungen psykisk helsevern fortsatt er tilstede.