BIRKENES/GRIMSTAD: Nevrologspesialist Randi Eikeland (46) fra Birkeland i Aust-Agder har laget doktoravhandling. Her de viktigste funnene:

Halvparten av dem som er bitt av flått, og som har fått behandling mot borreliose, sliter med utmattelse og nedsatt livskvalitet.

Noen få får lammelser, følelsesendringer, hukommelsessvikt, konsentrasjonsproblemer eller skjelvinger i mange måneder.

Ble ikke friske

Eikeland er første forsker i Europa som har funnet at noen av pasientene med nevroborreliose opplever nedsatt livskvalitet. 22 av 50 pasienter syntes ikke de var blitt friske selv om de hadde fått behandling.

Eikeland presiserer at selv om de færreste blir syke etter et flåttbitt, er det noen som får borreliabakterien i blodet og utvikler borreliose, eller Lyme sykdom.

— Hos rundt 10 prosent forekommer det spredning til organer, hyppigst til nervesystemet, og tilstanden nevroborreliose kan utvikle seg. Borreliose behandles med antibiotika, og de fleste blir friske, men noen får langtidsplager, sier Eikeland.

Forstår ikke

Risikoen for langtidsplager øker hvis det tar lang tid før pasienten kommer til behandling, hvis symptomene er alvorlige, og det tar lang tid før pasienten blir frisk etter behandling.

— Er norske leger flinke nok til å oppdage og behandle pasientene?

— Blant pasientene i vårt materiale tok det ni uker før de fikk behandling. Mange venter med å gå til lege. I noen tilfeller er det helsepersonell som ikke forstår hva slags symptomer det er. Nesten halvparten husker ikke at de er bitt av flått, og 22 prosent har ikke lagt merke til en rød ring.

Eikeland mener norske leger er raske med å gi behandling dersom de forstår at sykdommen skyldes flåttbitt.

Forskeren mener det er viktig å fokusere på de viktigste symptomene, som kan være utstrålende smerter, som isjias hos en person som vanligvis ikke har ryggproblemer, eller smerter ut fra nakken eller i et belte på brystet, følelsesendringer i hud og ansiktslammelser.