May Britt Stuve fotograferte ulven fra kjøkkenvinduet sitt i Hov i Oppland 28. januar 2012 Foto: May Britt Stuve
Hege Krona Bjertnæs tok bilde av denne ulven i Sigdal i Buskerud 8. februar 2012. Foto: Hege Krona Bjertnæs

KRISTIANSAND: Ulven er sannsynlig født i Sverige i 2010. De siste månedene har den streifet gjennom Oppland, Akershus, Buskerud og Telemark, til Vest-Agder.

Hele veien er den blitt fotografert og fulgt nøye av forskere og rovdyr-interesserte.

Her er ulven sett

Hann-ulv

En av Norges fremste ulve-kjennere, Petter Wabakken ved Høyskolen i Hedmark, sier at han som forsker ikke kan slå fast om det er ulv i Agder.

— Men teorien om at det er den såkalte "Eidsvoll-ulven" som er på streif sørover, det er egentlig som forventet. Og at det kan være en rød tråd til Sørlandet, er også mulig, sier han.

— Med skitt- eller hårprøver vil vi kunne slå det fast, sier Wabakken til Fædrelandsvennen.

Eidsvoll-ulven er registrert som enslig hann og ikke-stasjonær i den siste oversikten til Wabakken og hans kolleger, som holder oversikt over ulvene i Norge.

Svenske

Det er organisasjonsleder Dag Bjørndahl i "Aksjonen Rovviltets røst" som gjør Fædrelandsvennen oppmerksom på ulven.

— Det er sannsynlig at det er denne ulven, fordi det ikke er gjort observasjoner av andre ulver som er på streif, og på vei ned mot dere, sier han.

— Konkret vet vi egentlig svært lite om denne ulven. Etter det jeg vet er den ikke dna-testet. Men den er sporet av rovviltkontakter. Ut fra den generelle kunnskapen vi har om ulv, kan vi imidlertid gå ut i fra at den er halvannet år. Etter cirka ett år med foreldrene, forlater den reviret og streifer. Den begynner jakten på eget revir og en make, forteller Bjørndahl.

— Så skjer det noen ganger at ulven ikke finner et eget egnet område. I dette tilfellet er det sannsynlig at den har gått gjennom kjerneområdet for ulv, og kommet ut vest for dette. Vi tror derfor denne ulven er født i Sverige, og den har streifet gjennom Oppland, Buskerud, Østfold, Akershus, Telemark og nå Agder. Nå er den på streif i et område hvor det mest sannsynlig ikke finnes andre individer. Vi ser nesten årlig ulver som gjør samme feilen, sier Bjørndahl.

Gått i fred

Etter at ulven sist ble fotografert av viltkameraet til Hans Seland i Heddal ved Notodden i Telemark i slutten av februar, har det vært stille rundt ulven, fram til en elghund ble angrepet av en ulvi Birkenes sist helg.

— Mest sannsynlig er det denne ulven, sier Dag Bjørndahl, som legger til at elghunder ser ut til å være overrepresentert på statistikken over hunder som møter ulv.

— Vi kan ikke slå fast at det er denne ulven, men ut fra den kunnskapen vi har om ulv; tidspunktene den er observert på; distansene som er tilbakelagt, så stemmer det godt. Da har ulven brukt cirka en måned på å tilbakelegge 24 mil. Det er et bedagelig tempo til den å være, sier Bjørndahl, som også forteller at ulven kan tilbakelegge store distanser på kort tid.

- Hva vil ulven gjøre nå?

— Den vil naturlig gå videre. Den er på søken etter en ledsager, men er på villspor, sier han.

— Du kan nesten si at denne ulven er som en tenåring på Interrail, som har dukket opp midt i Paris. Blir den værende ut over sommerhalvåret, kan den bli en utfordring for sau på beite, sier han.

Ikke farlig

— En av elevene på Torridal ungdomsskole lurte på om læreren kunne blitt spist i dag?

— Det skjer ikke. Beskrivelsen elevene og lærerne ga av ulven er gode. De forteller om en ulv som ikke så seg rundt, som ikke møtte noens øyne, men som løp rett forbi dem, vekk fra folk. Dette er egenskapene til et dyr som er under press og er stresset. Den sier egentlig bare: Jeg er ikke farlig, jeg vil bare ut og vekk, sier Bjørndahl.

Ulve-forsker Wabakken sier det slik:

— Sist gang et menneske skal ha blitt spist av ulv var for 210 år siden, og da trodde de også på varulver, sier Wabakken.

I forhold til at en elghund skal ha blitt angrepet av ulv sist helg, sier Wabakken følgende:

— På mine 34 år som forsker har det kun skjedd tre ganger at en ulv har tatt en hund. Men det er ikke teoretisk umulig. Problemet her er at det er svært uvanlig at en enslig ulv angriper en hund. Det ville vært mer naturlig om det var et par som angrep, som markerte sitt revir, sier Wabakken, som legger til at ni av ti meldinger de får om ulv, viser seg å være feil.

— Det betyr ikke at det ikke er ulv der. Men det er vanskelig å vite.

Naturoppsynet

Jon-Erling Skåtan, rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn i Vest-Agder, sier til Fædrelandsvennen at han har fått tre observasjoner om ulv, men at ingen kan dokumenteres.

— Det var hunden i Birkenes, elevene i Torridal og en observasjon i Vegusdal, sier Skåtan, som legger til at befolkningen kan ta det med knusende ro.

— Det er ikke grunn til å være redd for ulven. Den er mer redd for oss. Men den kan ta bikjer og sau, så det er naturlig å passe på, sier han.