ARENDAL: Politiet pågrep begge guttene sent fredag kveld. De var etterlyst og har vært på rømmen fra Florø, der bilen de kjørte ble meldt stjålet torsdag.

Villmenn

— Ved Fiane forsøkte bilen å kjøre forbi meg i en høyresving. Det var livsfarlig. De kjørte som idioter, forteller Rune Aatland som kjører for Hegland & Hansen Transport i Froland. Han fryktet det verste.

— På sletta etter Fiane kjørte de forbi. Men ved Nesheim skole på Longum kjørte han plutselig rett ut i grøfta og slang fram og tilbake mellom sykkelstien og veibanen i 60-70 kilometer i timen. De pløyde ned et trafikkskilt og hadde sleng fra side til side, slik at bilen var nær ved å velte, forteller Aatland.

Tvunget til å stoppe

Han slo på nødblinken og stoppet traileren, klar til å assistere. Da var klokken 21 fredag kveld.

— Men de galningene kjørte bare opp på veien igjen og fortsatte. Jeg ringte politiet og varslet dem om villmannskjøringen. Noe var stein galt, så jeg kjørte etter dem og blinket og tutet for å få dem til å stoppe. Jeg kunne jo heller ikke utelukke at de hadde skadet seg i utforkjøringen, forteller Aatland.

Han kjørte etter ungguttene.

— Jeg forbannet meg på at jeg skulle stoppe dem. De var jo livsfarlige både for seg selv og andre. Men da jeg kom opp mot bilen deres rullet de bare ned vinduet og signaliserte at alt var okei. Da de skjønte at jeg ikke ga meg, svingte de av til Agderparken, og prøvde febrilsk å kjøre fra meg. Men det var tydlig at hjulene på bilen hadde fått en trøkk i utforkjøringen. Så jeg kjørte opp på siden og tvang dem til å stoppe bilen, forteller Aatland, som hadde 38 tonn fordelt på 17 meter til sin fordel.

Stein, sprute, gal

— Da de kom ut av bilen spurte jeg om de var stein, sprute, gal. At du ikke drepte noen, og at du puster nå, det er i alle fall ikke din feil, sa jeg. Og da de så skadene på bilen ble de overrasket selv, forteller han. De to guttene forklarte at alt var gått bra med dem, og at de hadde kjørt med bilbelte.

Aatland gjorde det samtidig klart for guttene at de måtte bli på stedet til politi og ambulanse kom.

— Da jeg snudde ryggen til et lite øyeblikk la imidlertid begge guttene på sprang og stakk til skogs. Da kom politiet og tok opp jakten på dem, forteller Aatland.

— Alle sjåfører hadde gjort det samme som meg i en slik situasjon. Slik kjøring setter alle andre på veien i fare, sier Aatland.

Pågrepet

Politiet pågrep de to guttene fra Vestlandet sent fredag kveld etter en lengre jakt i området.

— Vi fikk tips om to gutter som gikk langs en liten stikkvei ved Longum. Vi dro til stedet og fikk pågrepet dem der, forteller operasjonsleder Jon Kvitne i Agder politidistrikt.

De to er ettersøkte barnevernsgutter fra Vestlandet. Bilen ble meldt stjålet i Florø torsdag.