GRIMSTAD: Det konstaterer Universitetet i Agder i forbindelse med en jubileumskonferanse om sexologi som begynner i dag fredag og avsluttes i morgen lørdag.

Høsten 2011 var det 10 år siden sexologi-studiet ble opprettet. Kurset har vært meget populært, og blir betraktet som av høy kvalitet i Skandinavia. Hvert år har søkertallet langt oversteget antallet studieplasser.

Jubileet markeres med konferansen som har følgende tema: "Forståelse og behandling av seksuelle tenningsmønstre" .

Sykdom

Professorene Elsa Almås og Esben Esther Pirelli Benestad står i spissen for arrangementet. De viser til at Helsedirektoratet har fjernet flere tenningsmønstre fra diagnoselisten. Altså at det ikke er en sykdom.

Likevel mener mange helsearbeidere, store deler av psykiatrien og kanskje folk flest at noe har gått galt når noen mennesker tenner på støvler, ballonger, bleier eller kvelning, skriver de i presentasjonen av konferansen.

Ødelagt

— Mange mennesker med spennende og uvanlige tenningsmønstre får ødelagt livene sine når de ikke får håndtert dette i aksepterte rammer, sier professor Almås.

Det er bare i Skandinavia friskmeldingen har skjedd. I resten av verden er det fortsatt sykt. Årsaken til at de seksuelle tenningsmønstrene er friskmeldt, er at det er vanskelig, på grensen til umulig, å behandle bort tenningsmønstrene. Disse er, i følge Almås, veier til seksuell nytelse, en nytelse personer ikke uten videre vil gi fra seg, selv om de er aldri så uvanlige eller kompliserte.

Svertes

— Ved å gjøre en seksuell nytelse syk eller feil, svertes både den enkelte og seksualiteten som sådan. Det bidrar til skam, og skammen er en av seksualitetens verste fiender. Den bidrar snarere til at tenningsmønstre går under jorden enn til at de blir borte, sier Almås.

Hun mener denne formen for seksualitet i seg selv ikke er syk. Og hun frykter at skammen mange føler når de oppdager tenningsmønstrene sine, kan gi dramatiske utslag når de ikke får utløp for dem. For det kan føre til overgrep eller andre måter å avreagere på som går på tvers av samfunnets lover og normer.

Oppgjør

Almås sier denne konferansen er et oppgjør med holdningene som sier at dette er sykt. Et av programsinnslagene i dag fredag har følgende tittel: Symposium: Overgrep som tenningsmønster.

Konferansen skal også knytte seksuell tenning til salg av seksuelle tjenester, et annet tema som tradisjonelt har vært farget av et negativt seksualsyn.