KRISTIANSAND: — Jeg ble veldig fortvilet over at legene ikke trodde på meg. De trodde det var psykiske årsaker til krampe og besvimelsesanfallene og tilbød meg både psykolog og prest, sier Steffen Nesland (26) fra Kristiansand.

Seks måneder etter uhellet med atv-en ble han hasteoperert for hjernesvulst ved Oslo universitetssykehus (Ous).

Vi står ved Venneslaporten, jernbaneundergangen ved Kvarstein bro der han kom kjørende 29. februar 2012.

Han merket at synet ble uklart, kjente plutselig at kroppen slappet helt av og han ble lett. Så våknet han i veikanten under atv-en av at forbipasserende prøvde å få liv i ham, og han ble fraktet med ambulanse til Sørlandet sykehus. Heldigvis fikk han ingen fysiske skader, men han mener dette var det første virkelige alvorlige varselsignalet legene burde tatt på alvor.

14 innleggelser

Dette var bare en av minst 14 innleggelser på sykehuset fra februar til august i 2012 hvor kramper og besvimelser var en del av årsaken. Nesland har gitt Fædrelandsvennen tilgang til sykehusjournalen som dokumenterer hver eneste gang.

Den viser at et ct-bilde tatt sommeren 2009 påviste en svulst som heter corpus pineale cyste. Den er godartet, og de fleste får, i følge Ous, ikke problemer med den. Med mindre den begynner å vokse. Da kan det være livsfarlig. I desember 2009 antydes det i journalen at cysten burde sjekkes. Sørlandet sykehus konstaterte i februar 2011 at cysten var begynt å vokse.

Ikke reelle

Ved innleggelsene skriver legene at de mener krampene og besvimelsene neppe er reelle, de er "funksjonelle kramper", eller såkalt psykogene, ikke-epileptiske anfall (PNES). Men før en slik diagnose kan stilles, skal alle andre muligheter undersøkes, ifølge Ous.

— Jeg synes det var skremmende hvordan legene på nevrologisk avdeling alle var enige om at ikke det kunne være cysten som var årsaken, forteller Nesland.

Han falt sammen bevisstløs i kramper blant annet på sykehuset. En gang fant en lege ham sittende i korridoren, bevisstløs og med kramper, en annen gang ved sykehusets kiosk. Også på jobb og noen ganger når han er på byen med venner faller han sammen bevisstløs og i kramper.

SITAT: - Jeg synes det var skremmende hvordan legene på nevrologisk avdeling alle var enige om at ikke det kunne være cysten som var årsaken

Cysten

— Både jeg og familien min var overbevist om at problemene kom fra cysten i hodet, sier Nesland.

Først da Nesland kom til avdelingsoverlege Martin Weisshaar på nevrologisk avdeling på Sørlandet sykehus, begynte ting å skje. En henvisning til Oslo universitetssykehus ble sendt inn, og bekreftet med time i august.

Anfallene fortsatte imidlertid hyppigere og hyppigere, og hele familien sto bak en henvendelse til sykehuset om å få framskyndet timen i Oslo, uten resultat.

Hasteoperert

22. august ble han innlagt på Ous. Der ble trykket inne i kraniet målt til å være langt over det forsvarlige, og han ble umiddelbart lagt under kniven.

— Jeg måtte hasteopereres, og de sa trykket var livsfarlig, forteller Nesland og sier han ikke har hatt et eneste anfall siden da.

Årsaken til at han står fram og forteller historien er at han vil andre også skal få del i opplevelsen av fortvilelse fordi sykehuset ikke trodde på ham.

Steffen Nesland har fritatt Sørlandet sykehus for taushetsplikten. Sykehuset ønsker likevel ikke å kommentere saken.

En av 10 i Norge

Bare rundt 10 pasienter i Norge er blitt operert slik som Steffen Nesland ved Oslo universitetssykehus (Ous).

Det opplyser avdelingsoverlege Sissel Reinlie.

— Denne tilstanden opereres ikke rutinemessig ved nevrokirurgisk avdeling, inngrepet er i denne sammenheng å anse som utprøvende behandling, skriver hun i en mail.

Mange mennesker som har tilsvarende cyster trenger ikke behandling og sykehuset prioriterer å operere de som virkelig har nytte av det.