Et Sea King-helikopter søker her i området ved Skjernøy. Foto: Tipser
Ulykke ryvingen3.jpg Foto: Torstein Øen
En dykkerbil er på plass på Tregde. Foto: Torstein Øen
Politiet er her på plass utenfor feriesenteret på Tregde. Foto: Torstein Øen

MANDAL: De to mennene var innlagt på henholdsvis Oslo Universitetssykehus Ullevål og Rikshospitalet.

— Meldingen fra sykehuset går ut på at summen av de skadene de var påført gjorde at livet ikke stod til å redde. Det livreddende utstyret, som de var tilkoblet, ble dermed fjernet, forteller politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, til Fædrelandsvennen.

Ifølge Gabrielsen ble den ene mannen bekreftet omkommet omkring klokken 19 fredag kveld. Den andre mannen ble bekreftet omkommet omkring klokken 21. Begge mennene er 51 år gamle og hjemmehørende i Tyskland.

— Familiene er underrettet om dødsfallene, opplyser Bjart Gabrielsen.

Den tredje mannen som ble funnet utenfor Mandal, skal være utenfor livsfare.— Slik jeg oppfatter det, er tilstanden hans stabil. Han skal være relativt uskadet, forteller Gabrielsen.

Stor redningsaksjon

Det var fredag formiddag at de tre mennene ble funnet i sjøen utenfor Skjernøya i Mandal. Mennene dro ut på fisketur fra en privat leiehytte ved Skjernøysundet klokka 09 fredag morgen. Det var kraftig vind i området da båtulykken skjedde.

Klokka 10.44 fredag varslet tre tsjekkiske fisketurister resepsjonist Trond Kristiansen ved Tregde feriesenter om at de hadde plukket opp en mann i sjøen ved Ryvingen fyr

Det ble iverksatt en betydelig redningsaksjon. I søket deltok redningsskøytene Ægir og Hvaler, to Sea King-helikoptre, luftambulanse og et overvåkningsfly fra Kystvakta.

— Den første meldingen kom via operasjonssentralen i Agder politidistrikt og var veldig uklar. Det ble meldt om drukning og at en person var plukket opp av vannet ved Ryvingen og at ytterligere én person lå i vannet, forteller redningsleder Siv Namork ved Hovedredningssentralen Sola.

Funnet av helikopter

Hun forteller at det raskt ble gjennomført et koordinert helikoptersøk med Sea King og luftambulanse.

— Den andre tyskeren ble først sett av luftambulansen klokka 12.14 ved Sandøya. Vedkommende ble plukket opp av Sea King og fløyet inn til land hvor det ble gjennomført medisinsk vurdering. Deretter ble mannen brakt til sykehus med luftambulansen.

Sea King-helikopteret fortsatte søket i området og fant den tredje savnede klokka 12.44 flytende i sjøen i Eigelandsrenna mellom øyene Vengelsholmane og Låven.

Da Sea King-maskinen fra Sola reiste til sykehuset med den tredje savnede, ble det tilkalt Sea King fra Rygge flyplass. Men helikopteret kunne etter hvert returnere da det ble bekreftet at det ikke var flere savnede i området.

Svært nedkjølte

Tilstanden til alle de tre tyskerne var svært kritisk da de ble funnet i sjøen.

— Det ble gjennomført hjerte og lungeredning på alle tre, forteller politistasjonssjef Gabrielsen. Alle de tre mennene var bevisstløse da de ble funnet.

Den første tyskeren kom såpass til hektene etter hvert at han kunne opplyse hvor mange de hadde vært i båten samt hvem de hadde leid hytte og båt av i Mandal. Politiet kunne dermed kontakte samboeren til en av mennene. Hun oppholdt seg i hytta og ante ingenting om redningsaksjonen da politiet dukket opp for å orientere henne.

Mennene hadde på seg redningsvest, og var ikledd ordinært turtøy. De var svært nedkjølte da de ble funnet flytende i det kalde vannet. Havtemperaturen ved Flødevigen i Arendal ble i går målt til seks grader.

Tyskerne reiste ut i en åpen 20 fots snekke. Båten er så langt ikke funnet.