TRONDHEIM: — Vi mener det er rett at familiene selv skal få bestemme hvor mye tid de vil ha til barna, sier Knut Arild Hareide til Fædrelandsvennen.

I helgen var Knut Arilds kone, Lisa Marie Hareide, innom landsmøtet i Trondheim og Knut Arild Hareide fikk litt tid med henne og datteren Sara.

Samme helg vedtok partiet reformer i familiepolitikken for over ti milliarder. Blant annet for å gjøre noe med tidsklemma.

— Det er for å løse de problemene som barnefamiliene møter. I dag er det slik at familier som får ett barn, kanskje ikke får et barn til, selv om de skulle ønske det. Derfor vil vi gjøre det lettere for par å få flere barn, sier Hareide.

Dårlig ordning

Også delegatene fra Vest-Agder var begeistret for reformene som ble vedtatt. Da Fædrelandsvennen møtte dem lørdag kveld, ivret de etter å snakke om familiepolitikken.

— Vi har stor troverdighet på familiepolitikken og det at vi setter barna først. Det får vi mange positive tilbakemeldinger på, sier Greta Kvelland Skaara, lokalpolitiker fra Kristiansand.

Partiet vil utvide foreldrepermisjonen, redusere fedrekvoten og utvide kontantstøtten. Det er spesielt utvidet kontantstøtte partiet får kritikk for, også blant de andre partiene på borgerlig side.

Andrekandidat for Venstre i Agder, Kristine Øygarden, mener det blir for enkelt å si at foreldrene selv skal bestemme uten innblanding fra politikerne.

— Når ordningene reproduserer sosiale problemer, er det noe vi må legge oss opp i, siden det påvirker levekårene så sterkt, sier Øygarden.

Hun er spesielt skeptisk til å utvide kontantstøtten.

— Problem er ikke de som står to år utenfor arbeidslivet, men de som blir stående utenfor lenge uten noen tilknytning til arbeidslivet. Det fører til at sosiale problemer blir reprodusert.

Lønnsomt

Da Knut Arild Hareide avsluttet landsmøtet, sa han at det etter valget ligger til rette for at partiet kan få gjennomslag for sin familiepolitikk.

— De fire siste årene har statsbudsjettet økt med 400 milliarder. Da kan vi bruke noe på barnefamiliene også. Det å legge til rette for at norske par kan få flere barn, er noe av det mest lønnsomme vi kan gjøre, sier Hareide til Fædrelandsvennen.

Han tror også det kan gjøre noe med partiets dårlige oppslutning.

— Vi sliter i aldersgruppen 30-40 år, men så har vi vedtatt en utrolig god familiepolitikk.

Tidsklemme

Knut Arild Hareide har sagt at han selv kan komme til å prioritere familien framfor karrieren og si nei til å bli minister i en ny regjering.

— Jeg tenker at det er typisk Knut Arild å være åpen og ærlig om tankene sine. Jeg skjønner at han har fått et nytt perspektiv på livet. Men det er en stund igjen til valget, og jeg er sikker på at vi vil få det til å fungere uansett, sier Lisa Maria Hareide til Fædrelandsvennen.

Hun er oppvokst i Flekkefjord og Moi, og jobber nå på Maridalen skole i Oslo.

— Hvordan ser du på å ha en mann som er både statsråd og partileder?

— Det er to posisjoner som krever mye, men det er mange som har gjort det før, selv om de har familie. Så det skal vi klare å få til å gå rundt.