KRISTIANSAND: Torstein Tvenge selv mener han tapte mellom 10 og 12 millioner på at Kristiansand kommune eksproprierte eiendommen hans i Kristiansand sentrum. Eiendommen lå like ved Agder Teater, og kommunen sikret seg eiendommen ved tvang siden det skulle brukes til å utvide teateret.

Men planene om utvidelse ble droppet, og nå selger kommunen eiendommen videre med solid fortjeneste.

— Tomten fremstår som et sørgelig monument over dårlige beslutninger. Kommunen kan teknisk sett selge tomten videre, spørsmålet er om det er moralsk rett å tjene penger på en eiendom vi har sikret oss ved tvang, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.

FORSTÅR TVENGE: Ordfører Arvid Grundekjøn (midten) forstår godt investor Torstein Tvenges irritasjon etter at han mistet eiendommen i Vestre Strandgate. Han vil likevel ikke love noen kompensasjon til investoren. Her fra onsdagens formannskapsmøte sammen med rådmann Tor Sommerseth og formannskapssekretær Anne Lise Holand Aabø. Foto: Kjetil Reite

Forståelse

Utsogn mener kommunen må gi Tvenge kompensasjon eller selge eiendommen tilbake til investoren.

— Jeg mener at det vi tok fra Tvenge den gang må betales tilbake. Eventuelt må Tvenge få kjøpe eiendommen tilbake for den prisen han ble tvunget til å selge for, sier Utsogn.

Så langt vil ikke ordfører Arvid Grundekjøn gå. I hvert fall ikke nå.

— Jeg forstår godt at Tvenge mener dette er feil. Men i denne saken er det mange juridiske og tekniske spørsmål som må avklares, sier Grundekjøn.

— Men det spesielle her er vel at kommunen har ekspropriert uten å bruke området?

— Ja, men vi har også sett eksempler på at det offentlige har sikret seg veigrunn for så å forandre traseen. Det var ikke vond vilje som lå bak da dette skjedde. Da trodde alle at de skulle bruke dette bygget, sier Grundekjøn.

Restriktive

Grundekjøn legger til at det politiske flertallet i Kristiansand i dag er uhyre restriktive når det gjelder å ekspropriere.

— Det er kun en sak der vi har vært villige til å ekspropriere, og det gjaldt en eiendom på Kjevik i forbindelse med å forlenge rullebanen. Men der fant vi heldigvis en frivillig løsning.