AGDER: Totalt er det utbetalt 706 millioner kroner i erstatning til pasienter i Norge i 2012. Dette er en nedgang fra 2011, da det ble utbetalt 846 millioner kroner.

— Årsakene til nedgangen i utbetalinger skyldes interne forhold i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), sier direktør Rolf Gunnar Jørstad. Han forteller at NPE har mistet verdifull kompetanse i det fagmiljøet der erstatningene fastsettes.

– Dette viser at pasienter i større grad enn tidligere vet at de kan søke Npe om erstatning dersom de har fått en skade etter behandling i helsetjenesten, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning. Foto: Peder Songedal

– Flere sentrale saksbehandlere skiftet jobb i fjor, og når dette skjedde samtidig med en økning i antall saker, har dette gjort at vi dessverre ikke har fått behandlet like mange saker som året før når det gjelder fastsettelse av erstatninger, sier Jørstad.Tallene for 2012 for Aust— og Vest-Agderer som følger (både offentlig og privat helsetjeneste):

Mottatte saker 2012:

Aust-Agder: 92

Vest-Agder: 215

Dette er helt nye saker som er meldt inn i løpet av fjoråret.

Vedtak

NPE avsluttet saksbehandlingen og gjorde vedtak i totalt 251 saker hvor pasienter er blitt skadet av tabber, feil eller uforutsette hendelser på Sørlandet.

Aust-Agder: 23 medhold og 61 avslag

Vest-Agder: 68 medhold og 99 avslag

Når vedtak om medhold er fattet, tar det en stund, noen ganger både måneder og år før erstatningsbeløpet er fastsatt. Årsaken er at pasienten skal få fastsatt grad av varige men og dermed økonomiske konsekvenser som redusert inntekt eller utgifter til å leve med skaden.

Dermed er de fleste utbetalinger som ble gjort i fjor, fra saker som er meldt inn og behandlet for en stund siden.

Utbetalt

I Aust-Agder ble det i fjor utbetalt 10,1 millioner kroner, mens det i Vest-Agder ble utbetalt 28,7 millioner kroner.

I 2012 økte antall meldte saker til NPE på nasjonal basis med drøyt 18 prosent mot året før.

– Dette viser at pasienter i større grad enn tidligere vet at de kan søke Norsk Pasientskadeerstatning om erstatning dersom de har fått en skade etter behandling i helsetjenesten, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad.

I 2011 flatet antall meldte saker til NPE noe overraskende ut. I 2012 var det mye medieoppmerksomhet rundt pasientskader, dårlig pasientsikkerhet og problemer i helsetjenesten. I tillegg fikk NPE mye omtale av sakene som omhandlet skader etter svineinfluensavaksinen Pandemrix.

— Disse forholdene bidrar nok til at flere henvender seg til NPE, sier Jørstad. Totalt ble det meldt 5124 saker i 2012, mot 4334 i 2011. NPE har tatt stilling til erstatningsspørsmålet i totalt 4471 saker i 2012, og 1357 saker har fått medhold. Omtrent like mange pasienter og pårørende ble tilkjent erstatning i 2012 som året før.