VEST-AGDER: Det melder folkehelseinstituttet (Fhi) som i november har fått påvist 18 personer i Norge med en sjelden salmonellabakterie som kalles Salmonella Coeln.

Alle er smittet i Norge, ikke i utlandet, og er bosatt i flere fylker: Buskerud, Rogaland, Akershus, Nordland, Oppland, Oslo, Troms, Vestfold, Hordaland, Vest-Agder og Østfold.

Vet ikke årsaken

— Vi har hvert år i de siste 10 årene fått meldinger på 0-3 tilfeller av salmonellose som skyldes denne varianten, sier seniorrådgjevar Line Vold i avdeling for smitteovervaking ved Folkehelseinstituttet. Nå er altså antallet seksdoblet.

Tre barn og femten voksne er blant de syke. Ingen av dem er i følge Vold blitt alvorlig syke.

— Men dette er et utbrudd som vi jobber for å finne årsaken til, sier hun.

Sammen med kommunehelsetjenesten, veterinærinstituttet og mattilsynet jobber Fhi for å finne smittekilden, men foreløpig er den ikke funnet.

Smitte

Salmonellabakterien smitter stort sett gjennom mat eller vann, men kontaktsmitte fra person til person og fra for eksempel husdyr til menneske er også registrert.

Symptomene er kvalme, feber, diaré og magesmerter, og det går som regel over av seg selv. Folkehelsesinstituttet fraråder folk med diaré å lage mat til andre, og peker på viktigheten av god hygiene.