Folk i byen hadde kledd seg i regnklær for å takle regnet. Foto: Torstein Øen
Bilene i Hannevika sprutet fælt. Foto: Torstein Øen

AGDER: — Ekstremværet Frida er på full fart innover Sørlandet. Dette er ganske ekstremt, det er meldt mellom 70 og 100 millimeter nedbør lokalt. Når det kommer så mye nedbør som dette, må vi forvente at det kommer skader og ekstremt store konsekvenser, sier klimaforsker Hans Olav Hygen til Fædrelandsvennen.

LIVEVIDEO: Så mye regn har falt i Kristiansand

Til sammenligning kommer det 118 millimeter nedbør på målestasjonen på Kjevik en gjennomsnittlig august-måned.

— Dersom det nå kommer opp mot 100 millimeter, vil vi få en hel måneds nedbør på under ett døgn, sier Hygen.

Har du problemer som følge av ekstremværet? Tips oss på telefon 03811 eller på epost til tips@fvn.no.

Ekstremvaer2.jpg Foto: Torstein Øen

Skjer omkring hvert hundrede årSpesielt gjelder ekstremvarselet Vest-Agder og Setesdal, de nordlige delene av Aust-Agder.

— Det skjer nesten hvert år at det kommer så mye som 50 millimeter på et døgn. At det kommer 75 millimeter på et døgn skjer omkring hvert 10.- til 15. år. At det kommer så mye som 100 millimeter skjer omrking hvert hundrede år eller mer, sier Hygen.

Dette er første ekstremvarsel som følge av nedbør i Norge siden 2005, da herjet stormene Loke og Kristin Vestlandet.

I beredskap

Fylkesberedskapssjef i Aust-Agder, Dag Auby Hagen, forteller til NTB at de har sendt ut varsler til sine 15 kommuner.

– Vi har gitt beskjed om at de må forberede seg på regnværsflom og bortfall av kraft- og telelinjer, og at det kan oppstå samferdselsproblemer. Vi har ladet våre alternative satellittelefoner og regner med at kommunene har gjort det samme, sier Hagen til NTB.

Vil gi kraftige tordenbyger

Det største regnskyllet på et døgn målt på Kjevik var på 99 mm, og kom i september 1990. — Det har allerede nå begynt med byger i Kristiansand. Det er et stort bygeområde i Nordsjøen, over hele Skagerak og Danmark som gir oss kraftige bygeceller og torden, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss.

LIVEVIDEO: Så mye regn har falt i Kristiansand

Ikke behov for å vanne blomstene

- Hvor mye er egenltig 100 millimeter regn?

— Det er veldig veldig mye. Vanligvis hvis du har en kvadrat hvor hver kant er en meter og høyden er en millimeter, blir dette en liter vann. Da skjønner vi hvor mye regn det er snakk om. En typisk villa på 1 mål vil dermed få 1000 liter vann dersom det 1 millimeter, sier Gislefoss.

Har du problemer som følge av ekstremværet? Tips oss på telefon 03811 eller på epost til tips@fvn.no.

Ekstremværet Frida vil ikke vare lenge og Meteorologisk institutt venter at det vil avta i løpet av tirsdag morgen.

Folk i byen hadde kledd seg i regnklær for å takle regnet. Foto: Torstein Øen

Flomvarsel fra Rogaland til TelemarkNorges vassdrags— og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel fra Rogaland i vest, til Telemark i øst. På NVE sine nettsider heter det at:

"Det er varslet mye nedbør sør-øst i Rogaland, i Vest-Agder, i Aust-Agder og i Telemark i dag mandag, og tirsdag formiddag. Det er ventet at vannføringen vil øke raskt i enkelte vassdrag, men vannføringen ventes ikke å nå nivå for 5-årsflom i større vassdrag. Lokalt mye nedbør og kraftige byger kan medføre oversvømmelser, og tettbygde strøk vil være spesielt utsatt.

Mye vann i bakken, kombinert med intens nedbør, gir økt risiko for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring."

LIVEVIDEO: Så mye regn har falt i Kristiansand