KRISTIANSAND: — Vi har opplevd at kvinner oppsøker oss først når de kommer i en alder av 60 - 70 år. De har gjerne vært mishandlet gjennom hele sitt voksne liv, men har aldri maktet å søke hjelp. Den største gruppa som oppsøker krisesenteret er kvinner som har vært mishandlet i årevis, forteller daglig leder Guri Wold ved Vest-Agder krisesenter til Fædrelandsvennen.

I stiftelsens årsrapport går det fram at 1 av 3 kvinner som oppsøkte senteret i 2011 var mishandlet i mer enn fem år. Totalt viser rapporten at 6 av 10 kvinner hadde vært utsatt for vold i mer enn ett år før de oppsøkte senteret.

Dropper anmeldelse

Statistikken viser også at kun én av tre kvinner hadde anmeldt mishandlingen da de oppsøkte krisesenteret i fjor.

Og av dem som ennå ikke hadde anmeldt mishandlingen da de ankom senteret, var det under 1 av 10 som ønsket å anmelde overgriperen.

— Det er en ingen normal logikk i disse sakene. Kvinnene ønsker ofte ikke å ødelegge livet til overgriperen selv om han har ødelagt livet deres. Vi hører ofte at mishandlede kvinner trøster overgriperen og har skyldfølelse for at de er blitt mishandlet, sier Wold.

- Livredde

Wold sier at mange kvinner dessuten er livredde for overgriperen og frykter sanksjoner om de anmelder vedkommende.

— Dessuten føler mange at volden er privat, og de er redd for ikke å bli trodd hos politiet. Volden skjer i hjemmet og dermed mangler det vitner. De færreste ønsker å gjennomgå en rettssak. Det oppleves som en ekstrem belastning å vitne i rettssaken. Dessuten frykter mange for å ikke bli trodd, sier Wold.

Det Wold synes er gledelig er at stadig færre kvinner velger å dra tilbake til overgriperen etter opphold på krisesenteret.

Flere forlater overgriperen

I årsrapporten går det fram at 1 av 5 kvinner vendte tilbake til overgriperen. Terskelen for å bryte ut av et voldelig forhold er blitt lavere, mener Wold.

— En årsak er nok at det i dag finnes andre alternativer. Dessuten vet vi nå veldig mye mer om konsekvensen av å leve i et voldelig forhold. Vi gjør beboerne spesielt oppmerksom på hvor skadelig det er for barn å vokse opp i hjem med vold. Det er heldigvis unntaksvis at kvinner med barn drar tilbake til overgriperen. Det blir dessuten sett på som omsorgssvikt og barnevernet kan bli varslet, sier Wold.