MANDAL: — Vi er kommet til smertegrensen, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen.

I 2002 ble de tre politienhetene i Agder slått sammen til en: Agder politidistrikt. Den gang var det 42 politifolk i Mandal. Når siste kuttrunde er ferdig ved påsketider, er det 22 politistillinger tilbake.

6,4 årsverk skal nå vekk, hvorav fire av disse er rene politistillinger. 18 av de 22 politifolkene som er tilbake, må gå inn i turnusen på politivakta for å sikre at den døgnkontinuerlige, operative tjenesten ikke berøres.

— Etterforskning av kriminelle handlinger vil bli rammet som følge av dette. I tillegg får vi mindre synlig politi, sier Gabrielsen.

Han kan ikke si hvilke konkrete saker som vil bli nedprioritert å etterforske. Men politimester Kirsten Lindeberg har sagt at bagatellmessige tyveri-, bedrageri og skadeverkssaker vil få mindre oppmerksomhet i Agder politidistrikt.

Stenger lensmannskontor

Distriktene i mandalsregionen vil se enda mindre til politiet. I Lindesnes kommer lensmannskontoret til å stenge to dager i uka.

— De to politifolkene der, samt den ene som er ved lensmannskontoret for Marnardal og Audnedal, vil bli trukket inn hit for å gå turnus i mye større grad enn før, sier Gabrielsen.

Han sier at de indre bygder nok vil oppleve mindre synlig politi.

— Men ved akutte situasjoner er vi like gode som før, sier Gabrielsen og viser til bankranene i Audnedal og Lindesnes i høst som raskt ble oppklart.

Han sier han nå har en minimalistisk stab som er svært sårbar.

— Vi har ingen buffere ved sykdom, kurs og annet i helgene. Er folk borte, kan ikke de erstattes, sier han.

I løpet av året får hver enhet i politidistriktet sitt et eget budsjett å ha ansvar for.

— Det er jo i utgangspunktet positivt. Men så lenge de rammene vi får tildelt oppleves som urealistiske, er det til liten nytte, sier politistasjonssjefen.

36 stillinger

Prosentvis er det enheten i Mandal som nå tar de største kuttene. Men totalt vil bemanningen i hele landsdelen være redusert med 36 stillinger i løpet av vel et år.

— Det er jevnt kutt over hele distriktet der alle har kommet noenlunde i mål, bortsett fra i Mandal. Men også her er det naturlig avgang som gjør at man er på antall planlagte stillinger i løpet av våren, sier personalsjef Reidar Heivoll.

Like før jul hadde Bjart Gabrielsen et orienteringsmøte med ordførerne i mandalsregionen. Hans karakteristikk på situasjonen var denne:

— Armoden er stor for politiet på Agder.

Slutt på polititjenester

Fra og med i går måtte folk i mandalsregionen til politihuset i Kristiansand for å få utført tjenester som å få våpen- og politiattest. Også utlendingsforvaltningen er flyttet til Kristiansand. 2,4 sivile årsverk er dermed lagt ned.

Fortsatt har Mandal namsmann, forliksråd og utstedelse av pass.

— Men vi får jo se hvor lenge det består, sier tillitsvalgt Geir Ljungquist.

Trolig blir tre sivilt ansatte flyttet til Kristiansand.

— Det er ikke bestemt hvem det blir. Uvissheten sliter selvsagt på dem det gjelder, sier Ljungquist.

Han sier at de ansatte forholder seg til de økonomiske realitetene.

— Men det er klart det er tøft. Det merkes at vi har halvert staben siden tusenårsskiftet.