KRISTIANSAND: Komiker Rune Andersen raste mot bystyrepolitikere i Kristiansand som surfet på nettet og sjekket Facebook under møtet sist uke. En fersk masteroppgave viser at politikerne i Sørlandets hovedstad langt fra er alene om dette.

Hva synes du om at politikerne bruker nettbrett under møter? Si din mening under artikkelen.

Halvparten har nettbrett

— Feil fokus underveis i møtene og manglende konsentrasjon når det skal diskuteres og tas avgjørelser kan påvirke demokratiet, skriver masterstudentene Morten Ovedal og Pål André Ropstad i sin ferske masteroppgave ved Universitetet i Agder.

SURFER Å MØTER: Pål Andre Ropstad har skrevet masteroppgave om nettbrett. Han mener politikernes bruk kan ha betydning for demokratiet. Foto: Sondre Steen Holvik

Det antas at halvparten av norske kommuner har investert i nettbrett til sine politikere. Masterstudenter har sett på hvordan brettene har endret de politiske møtene i fire kommuner.Konklusjonen er at det er flere positive effekter av nettbrettene. Men den nye teknologien har også ført til noen nye utfordringer.

Bør lages regler

"Men vi har jo hatt tilfeller av at folk ser på tv også. Og sånn skal det ikke være. Og det aksepterer jeg jo ikke når jeg oppdager det. Folk sitter og ser på ski, eller delfinale i Grand Prix eller noe slikt. Det går ikke.", sier en av kommunepolitikerne som er intervjuet i masteroppgaven.

— At politikerne bruker nettbrettet til å gjøre andre ting enn å fokusere på politikk underveis i de politiske møtene kan påvirke innbyggernes oppfatning av lokalpolitikken og politikerne, skriver masterstudentene i oppgaven sin.

Masterstudent Pål Andre Ropstad mener politikerne bør lage seg et sett med regler for hvordan nettbrett skal brukes under møtene.

— Det må luftes hva som er greit og hva som ikke er greit. Det kan være en utfordring å finne balansegangen mellom de positive sidene ved nettbrett, og det man ikke bør bruke tiden på, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Han er foreøvrig sønn av ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, og bror til stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder.

To kommuner i Aust-Agder

Hvor stort problemet knyttet til nettsurfing og tv-tittingen er, viser ikke forskningen. Men masterstudentene har funnet flere eksempler på at dette har skjedd i kommunestyremøter og formannskap.

Masteroppgaven tar for seg en middels stor og en stor kommune i Aust-Agder, en stor kommune i Rogaland og en middels stor kommune i Akershus. Navnet på kommunene er anonymisert.

— Hverdagen til politikerne er forenklet, det er de krystallklare på. Nå har de tilgang til alt uansett hvor de er. På vei til Oslo eller på hytta får de tilgang til dokumenter de kan lese og forberede seg, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Noen ekskluderes

Masterstudentene mener de har gjort flere funn som bidrar til møtene blir bedre og mer effektive med nettbrett. Politikerne kan lett bla i dokumenter, de kan chatte med hverandre underveis og sjekke om argumenter og opplysninger holder vann ved å bruke internett. Dessuten kan de lett inkludere publikum via sosiale medier.

— Nettbrett åpner opp en toveiskommunikasjon hvor innbyggerne kan påvirke politikerne underveis i møtet, sier Ropstad.

Forskningen viser også at eldre politikere vegrer seg for å bruke den nye teknologien.

— På grunn av den store spredningen i teknologikunnskap blant politikerne tyder våre funn på at noen faller utenfor, skriver masterstudentene.

De er bekymret for hvilke konsekvenser dette gir for lokaldemokratiet og lokalpolitikken i kommunene.

- Vi har vel alle falt for den fristelsen

torhild_bransdal-4.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal innrømmer at hun har latt seg friste av nettsurfing under kommunale møter, men mener det er en uting. — Det handler om å ha respekt for det stedet man er, og det møtet man deltar i, sier hun. Vennesla innførte Ipad til politikerne for to år siden. Bransdal sier nettsurfing og tv-titting ikke er noe kjent problem.

Vennesla er ikke blant kommunene som er med i undersøkelsen, men er blant dem som var tidlig ute med Ipad på Sørlandet.

— Det er et kjempegodt verktøy, men som alt annet kan det misbrukes. Vi har jo sett episoder fra Stortinget der de surfer på helt andre ting enn de skal, sier Bransdal. Hun sier at Vennesla-politikerne stort sett følger godt med.

— Men vi har vel alle falt for fristelsen med å surfe under møter, sier hun.

Arild Windsland i Birkenes har hatt gode erfaringer med nettbrett i et år.

— Jeg har ikke følelsen av at våre politikere har hodet et annet sted, sier Windsland.

Hva synes du om at politikerne bruker nettbrett under møter? Si din mening her: