ARENDAL: Per Høiby, som er administrerende direktør i PR-byrået First House, fikk ideen til Arendalsuka etter å ha besøkt svenske "Almedalsveckan", som hver sommer siden oppstarten i 1968 har samlet tusenvis av politikere, lobbyister, næringsliv og interesseorganisasjoner til nasjonalt politisk verksted.

— Jeg tenkte at vi burde arrangere noe tilsvarende i Arendal, fordi det er en by med sørlandsk intimitet og god infrastruktur, forteller Per Høiby som er kronprinsesse Mette-Marits bror fra Kristiansand.

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, skal ha tenkt det samme.

— Det er helt riktig at Høiby var den første som lanserte ideen, men jeg tenkte på det samme da jeg var stortingsrepresentant. Jeg ønsket en arena for politikk, samfunnsliv og debatt. Vi fant hverandre, og utviklet ideen sammen, sier Djupedal til Fædrelandsvennen.

- Driver ikke dugnad

Da Djupedal ble ansatt som fylkesmann i Aust-Agder i 2009, kom han i kontakt med avtroppende redaktør i Agderposten, Stein Gauslaa, og First House-styreleder Leif Monsen som også er bosatt i Arendal. De tre sitter i programkomiteen for den politiske sommerfestivalen.

Statsminister Jens Stoltenberg, flere statsråder og alle partilederne på Stortinget er blant deltakerne.

Klassekampen skriver onsdag at nestor i Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, er rystet over at statsråder deltar på politisk konferanse i regi av det omstridte PR-byrådet First Hose.

- Dette er en ny omdreining i kommersialiseringen av det norske ordskiftet, og et opplagt forfall i demokratiet vårt , sier Lundteigen til Klassekampen.

Han viser til at First House opererer med hemmelige kundelister.

- First House driver ikke dugnad, og de er verken lokalpatrioter eller noen ideell organisasjon. De tjener bare én herre: Pengene. Det er selvfølgelig avgjørende når de bestemmer hvem som skal inviteres til å treffe den politiske makteliten , sier Lundteigen til avisen onsdag.

Avviser kommersielle motiver

Tidligere Agderposten-redaktør Stein Gauslaa avviser at initiativtakerne har kommersielle motiver med festivalen.

— Jeg, Øystein Djupedal og Leif Monsen arbeider med denne konferansen som privatpersoner og idealister, uten at det har noe med verken Agderposten, Fylkesmannen eller First House å gjøre. At First House skal tjene penger på dette, er helt fullstendig feil. Kommunikasjonsbransjen beskyldes ofte for å være skjulte aktører, men det er helt åpent at ansatte i First House sitter i styringsgruppa. Det står på hjemmesida vår, sier Gauslaa til Fædrelandsvennen.

Han understreker at han har kjent First House-styreleder Leif Monsen i 20 år, og at han vet at han er med av idealistiske grunner.

Arendalsuka arrangeres 14. til 17. august.