KRISTIANSAND: — Tigrene er farlige og det ligger i deres natur å ta liv. Akkurat på samme måte som katten hjemme dreper mus. Det er viktig å respektere tigeren, sier Rolf-Arne Ølberg, leder for dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark til Fædrelandsvennen.

En ung mann skal natt til onsdag ha blitt drept av tigre i en dyrehage i København. Det melder den danske avisen Ekstrabladet. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 07.30. — Vi kan ikke si at det er umulig å klatre over gjerdet hos oss, men det skal veldig mye til. Vedkommende må være svært motivert og gjøre det bevisst. Jeg tror ikke at for eksempel et barn klarer å komme seg inn.

— Det er svært trist å høre at slikt skjer, men vi har et stort fokus på sikkerhet i parken vår. Før vi slipper ut tigrene om morningen tar vi alltid en runde rundt for å forsikre oss om at det ikke finnes noen på innsiden, sier Ølberg.

- Fullt mulig å komme seg inn til tigrene

— Vi har satt opp gjerder med strøm i som er fem meter høye. Men det er fullt mulig å komme seg over gjerdet og inn til tigrene. Dersom folk ønsker det veldig sterkt er det ikke umulig, akkurat som det ikke er umulig å hoppe fra Varoddbroa, sier administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark, Per Arnstein Aamot, til Fædrelandsvennen.

Mannen som ble drept i den danske dyreparken skal ha kommet seg over gjerdet og inn til tigrene i løpet av natten. Dyrepasserne ble ifølge Ekstrabladet møtt av et ublidt syn da de kom på jobb om morgenen. Mannen skal være tidlig i 20-årene, og av utelandsk opprinnelse. Ifølge avisen hevder poltiet at mannen har tatt seg inn i buret selv.

- Folk kan stikke seg bort hvor som helst

Dette er det andre tilfellet i sommer hvor folk har blitt drept i en skandinavisk dyrepark. I juni ble en 30 år gammel kvinne drept av ulv i en dyrepark i Sverige.

— Den største forskjellen mellom oss og dyreparken i København er at vi tar inn tigrene våre på natten. Så selv om noen skulle ha kommet seg inn der på nattestid vil ikke tigrene være ute, sier Aamot.

I Dyreparken teller man gjester når de går inn i parken, men ikke når de går ut. Det finnes derfor ingen oversikt over om folk blir igjen i parken over natten, og dermed kan forsøke å ta seg inn der de skulle ønske.

— Vi har et enormt stort område, folk kan jo stikke seg bort hvor som helst. Det er klart noen kan gjemme seg unna og bli igjen i parken om de ønsker det. Men de kan også trenge seg inn utenfra, sier direktøren.

Han opplyser imidlertid at dette er noe parken opplever svært skjelden.

— Det er få som har forsøkt å bli igjen her som vi vet om. Vaktene har hvert fall ikke funnet noen på vaktrundene, sier han.

Skal ha blitt bitt i fjeset

Ifølge Ekstrablandet skal tigrene i den danske dyreparken skal ifølge politiet ha spist deler av mannen, og han er bitt flere steder på kroppen. Dødsårsaken skal angivelig være et bitt i stupen.

Dyrehagen er foreløpig stengt for besøkende.

IKKE TIL Å LEKE MED: Tigrene i Kristiansand Dyrepark Foto: Jon Ingemundsen
FARLIG: Leder for dyreavdelingen i Kristiansand dyrepark, Rolf-Arne Ølberg, behandler alltid tigrene med repekt. Foto: Bjørn Thorvik