ARENDAL: — Jeg har fartet rundt på E 18 som UP-betjent i mange år. Jeg må si at dette er litt spesielt, sier politioverbetjent Oddmund Jensen ved Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland.

Klokka 14.55 lørdag, ble en mann i BMW hanket inn av Jensen på E 18 ved Grimstad. Bilisten kjørte forbi UP-betjenten, som målte bilens hastighet til 125,33 kilometer i timen i 100-sona. Det resulterte i et forenklet forelegg på 4900 kroner.

Bilisten, en svenske bosatt i Norge, nektet imidlertid å vedta forelegget.

Stoppet i Gjerstad

Én time senere, klokka 15.55 ble den samme bilisten stoppet på E 18 ved Akland i Gjerstad, av en annen UP-patrulje.

Da ble farten målt til 115,33 kilometer i timen i 90-sona. Dermed vanket det et nytt forenklet forelegg på 4900 kroner. Svensken nektet også å vedta dette forelegget.

Blir rettssak

Oddmundt Jensen forteller at han er overrasket over reaksjonen til bilisten, da han skulle gi mannen det første forelegget.

— Før jeg fikk sagt hvem jeg var eller hva det gjaldt, svarte vedkommende: "Dette må bli opp til retten", sier han.

Bilisten som nå altså velger å kjøre full rettssak mot politiet, går glipp av en strafferabatt på mellom 15 og 30 prosent siden vedkommende ikke vedtok foreleggene på stedet, ifølge Jensen.

— Hensikten med strafferabatt er at man ikke skal belaste rettssapparatet undødig, forklarer han.

- Kan få kjøreforbud

Jensen sier at bilisten oppførte seg svært arrogant i møte med UP-betjenten lørdag.

— Av 1000 kunder, er det kanskje én som velger å ta saken videre til retten, sier han.

Den svenske bilisten har flere trafikksaker på seg, ifølge politimannen.

— Til uka kommer jeg til å ta kontakt med en politijurist, som kan se på hver enkelt av disse sakene. Hvis det viser seg at en person til stadighet kjører for fort, blir tatt og nekter å vedta forelegg, må juristen vurdere om vedkommende skal gis kjøreforbud i Norge, sier han.