LYNGDAL: — Dere har gjort det samme hele valgkampen. Dere har malt fanden på veggen og skremt velgerne med hva som vil skje hvis vi kommer i regjering, sa Høyres Ingunn Foss da hun røk sammen med Odd Omland på Lyngdal Dyrskue fredag kveld.

Høyre i Vest-Agder har gått tilbake på den siste meningsmålingen. Arbeiderpartiets andrekandidat Odd Omland har forklart det med at velgerne frykter hvilken økonomisk politikk de får med en regjering der både Høyre og Frp deltar.

— Der har han helt rett. Dere har klart å skremme velgerne, men det dere kommer med er ren propaganda. Og du Odd har sagt at eksportindustrien på Sørlandet er i fare med Høyre i regjering! Hva er det egentlig du sier, spør en svært engasjert Ingunn Foss.

Usikkerheten

I valgkampens innspurt, er det fortsatt usikkert hvem av de to partiene som klarer å sikre to på Stortinget fra Vest-Agder. 2500 stemmer skiller dem på den siste målingen.

Odd Omland mener det langt fra er propaganda når han hevder at eksportindustrien vil få problemer med Høyre og Frp i regjering. Han mener en slik regjering kan komme til å føre en politikk med økt bruk av oljepenger, prisstigning og dermed svekket konkurranseevne for bedriftene.

— Høyre lover skattelette og gir en rekke valgløfter uten å vise hvordan de skal dekke dem inn. I tillegg vil de gå i regjering med et Frp som sier at de ikke vil forholde seg til handlingsregelen. Og er det noe vi ikke trenger nå, så er det usikkerhet i den økonomiske politikken, sier Omland.

Det er dette budskapet Ingunn Foss mener Ap har feilinformert velgerne med.

— Det er ingen tvil om at vi vil føre en ansvarlig økonomisk politikk og holde oss til handlingsregelen. Der kommer vi aldri til å gi oss. Det er også derfor folk må stemme på Høyre, sier Ingunn Foss.

— Så du er selv redd Frp, svarer Omland.

Formueskatten

Toppkandidatene i Vest-Agder var samlet til sin siste politiske debatt før valget under Lyngdal Dyrsku. Men kampen mellom Ap og Høyre vil fortsette inn i helgen.

Ingunn Foss har bestemt seg for å melde seg ut av LO som hun har vært medlem siden 1979. Hun mener de har gitt altfor mye drahjelp til det hun mener er propaganda fra Ap om Høyres økonomiske politikk.

— Hvis det er noe som er virkelig alvorlig, er det at bedriftseiere må ta opp lån for å betale formueskatt. Jeg har ringt en rekke bedriftseiere i dag, og de sier alle at den må vekk, sa hun til Odd Omland da de to møtte Fædrelandsvennen før debatten på fredag.

Under debatten hevdet Odd Omland at Kristiansand vil gå glipp av 164 millioner hvis formueskatten blir fjernet, mens Ingunn Foss mener at å fjerne skatten tvert imot vil føre til vekst og høyere inntekter for kommunene.

— Det å holde på formueskatten og arveavgiften er direkte næringsfiendtlig, sa hun under debatten.

Node advarer

Leder i Node, Anne Grete Ellingsen, er bekymret for økt bruk av oljepenger. Hun mener det vil føre til inflasjon og høyere lønnsutgifter for bedriftene i landsdelen.

Det vil igjen gjøre eksportrettede bedrifter mindre konkurransedyktige.

— Derfor er det viktig å holde styr på bruken av oljepenger og at handlingsregelen ligger fast, sier Ellingsen som begynte som leder av Node denne uka.

Hun stoler på at en ny, borgerlig regjering vil følge handlingsregelen, som begrenser bruken av oljepenger.

— Jeg legger til grunn at Høyre har vært veldig tydelige på at de vil respektere handlingsregelen, sier Ellingsen.

— Hva frykter du skjer hvis regjeringen bryter den?

— Det kommer an på hvordan man gjør det. Hvis man pøser inn altfor mange oljepenger i økonomien, fører det til at man øker kostnadsnivået og at bedrifter kan bli nedlagt. Det vil bety at vi blir enda mer oljeavhengige, sier Ellingsen.

I tillegg til økte lønnsutgifter, er hun redd for økt rente.

— Derfor må vi ha en god pengepolitikk slik at vi kan holde både lønnsveksten og renten under kontroll.