LILLESAND: — Det har vært mye båter på sjøen på grunn av det fine været. Og vi får en del meldinger om kjøring i påvirket tilstand. Men vi har ikke noen egen båt her i Lillesand. Så når vi har behov for båt, så er det politibåter i Arendal eller Kristiansand som dekker opp området. Disse båtene overlapper hverandre. Denne ordningen har vi hatt en del år, sier lensmann Kjetil Nygård.

— Ønsker dere en egen båt i Lillesand?

Ressurskrevende

— Skal en kunne bemanne en politibåt, må man ha nok folk slik at det ikke går ut over andre deler av tjenesten. Og de som skal ha båttjenesten, må enten ha den rette kompetansen eller gis mulighet til å få den. Sommerstid viser det seg ofte at de tingene politiet skal ut på, skjer på kvelds- og nattestid. Og til den tjenesten må man ha kompetente folk som kan bidra.

BEMANNING: - Vi hadde ikke kunnet bemanne en politibåt skikkelig uten at det hadde gått ut over oppgaver på land, sier lensmann Kjetil Nygård. Foto: Jostein Blokhus

For oss betyr det ganske store ressurser vekk fra andre ting. Vi ville ha slitt om vi skulle hatt en båt her. Å ønske seg en båt i 2014 er helt urealistisk. Da ville jeg heller jobbe for å styrke den ordinære båttjenesten slik at disse båtene er enda mer operative, sier Nygård. Og legger til:

— Det er utfordrende med så mye båttrafikk og feriegjester om sommeren, å klare å være nok til stede i Lillesand. Imidlertid er båttjenesten såpass krevende at jeg mener det er riktig at det er de som bemanner politibåtene, som har den. En kan ikke forvente at alle som er i tjeneste, har den rette kompetansen. Vi har hos oss veldig mange sommervikarer. Og det er svært ulikt hvor godt vant de er med å være på sjøen. Når vi ser på oppdragsmengden som er på land for oss, så ville vi ha slitt med å bemanne en båt på en fornuftig måte.

Samarbeid sentralt

— Om du ser på i sommer, hvor ofte ville dere hatt virkelig bruk for en politibåt i Lillesands skjærgård?

— Det er spesielt når det er større arrangementer. Men da prøver vi så godt vi kan å få meldt dette inn til båttjenesten sentralt, og de prøver å komme dit hvor det er mest bruk for dem. Det er primært kvelder og netter i helgene som er utfordringen.

— Ja, det blir en del både av fyll og fest? Det ville vel hatt en preventiv effekt med en politibåt som patruljerte?

— Ja, det er klart. Det å kunne være i havnebassenget eller veldig aktiv i Blindleia ville hatt en effekt. Men det forutsetter jo at politiet er på sjøen på det tidspunktet hvor det også er mest stress på land. De fleste meldingene vi får, gjelder forhold i havnebassenget. Men det kan være en utfordring for oss å vite hvem som kjører båtene om politiet kommer for seint. Her ville en politibåt tilgjengelig i området selvsagt vært det mest effektive, sier Nygård.

12 stillinger

Lillesand og Birkenes lensmannskontor er organisert i et samarbeid med i alt 12 politistillinger.

— Vi ansetter sommervikarer som er utdannet fra politihøgskolen slik at bemanningen sommerstid blir på et tilfredsstillende nivå. Faktisk har vi bedre bemanning nå på sommeren enn ellers i året. Men det er klart at med flere mennesker i Lillesand så øker også tallet på oppgaver, sier han.